Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Avertismentul specialiștilor: Marea Neagră pierde din ce în ce mai mulți delfini, din cauza operațiunilor militare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Operațiunile militare din Marea Neagră, traficul intens de nave de război, exploziile subacvatice și cele de suprafață au făcut ca familii întregi de delfini să fie decimate.

Se întâmplă inclusiv în această perioadă din an, în care aceste splendidele mamifere se apropie de țărm ca să-și caute hrana. Numai pe litoralul nostru au eșuat zeci de exemplare, însă specialiștii estimează numărul victimelor la câteva mii.

Litoralul românesc este monitorizat de organizațiile ecologiste și de specialiștii de la Institutul de Cercetări Marine din Constanța.

Potrivit biologilor marini, poluarea apei de către navele militare, zgomotul făcut de acestea și exercițiile de luptă au speriat bietele mamifere - și așa pe cale de dispariție - și le-au distrus sistemul de ecolocație prin care se hrănesc și se orientează. Monitorizările arată că cei mai mulți delfini eșuați prezintă răni provocate de exploziile submarine sau intoxicații cu hidrocarburi, păcură și motorină provenite de la navele militare.

Angela Curlișcă, director științific Delfinariul Constanța: "Hidrocarburile se acumulează în timp în lanțul trofic. La ora actuală, reprezintă cea mai mare amenințare. Delfinii le pot înghiți".

Citește și
mina YaM
Mină descoperită în Marea Neagră, la 3,6 km de Eforie. Scafandrii MApN au dezamorsat-o

Sorin Mănăilă, președinte Romfish: "Dacă ne referim la navele militare din Marea Neagră, sunt nave care poluează, care pot să deverseze hidrocarburi, pot să deverseze și alte deșeuri nocive pentru mediul marin, în special pentru delfini, dar și pentru celelalte specii din mare".

Mulți delfini au fost răniți de bombe

Bombardamentele din zonă, precum și navele militare scufundate sau care execută manevre au provocat daune masive. Toate acestea s-au suprapus cu perioada din an în care delfinii se deplasează în zonele de coastă pentru a se hrăni.

Multe exmplare au fost rănite de bombe cu fosfor sau de exploziile provocate de minele marine. Pescarii si ecologistii marini au găsit, de la începutul anului, de aproape patru ori mai mulți delfini morți decât anul trecut.

Costin Timofte, ONG Mare Nostrum: "De la începutul conflictului din Ucraina am avut cel mai mare număr înregistrat în ultimii 20 de ani, numărul eșuărilor mă refer aici. Față de anul trecut, când am avut 50 de exemplare, anul acesta avem aproape 180 de exemplare, deci de trei ori și jumătate aproape".

Echipe de cercetători români au început verificări în zona economică exclusivă a litoralului nostru și încearcă să stabilească impactul pe care operațiunile militare navale le au asupra calității apei și asupra vieții marine.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult