Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Avertismentul medicilor despre epidemia de rujeolă. Avem vaccin, dar încă nu ne-am imunizat

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se transmite prin secreții respiratorii și prin contact cu suprafețe contaminate. În aerosoli, rezistă până la 2 ore. Nu vorbim despre SARS-COV 2, ci despre rujeolă sau pojar.

Din 2016, în România au fost înregistate 20.000 de cazuri, adică ne aflam în epidemie. Boala poate avea complicații neurologice grave. Deși avem un vaccin eficient, imunizarea nu acoperă peste 90% din populație, procent la care am fi toți protejați.

Virusul rujeolic se transmite exact că SARS COV 2. Persoana infectată poate răspândi virusul, fără să fie conștientă de acest lucru. Aceasta deoarece simptomele apar la 4 zile după infectare.

”Este o boală care consumă sistemul imunitar”

 

Pojarul dărâmă sistemul imunitar. Indiferent de vârstă.

Citește și
rujeolă
Avocatul Poporului solicită măsuri "energice" împotriva epidemiei de rujeolă

Adriana Motoc, medic primar boli infecțioase: ”Este o boală care consumă, să spunem, sistemul imunitar și atunci pot să apară complicații bacteriene, deci diferite suprainfecții la nivelul plămânilor, pneumonii, scade imunitatea și atunci noi nu ne mai putem apără așa de bine împotriva altor infecții".

După ce ați învins această boală, oricare alta este și mai gravă! Din nefericire, atacă sever copiii mici.

Mihaela Niță, medic specialist pediatru: ”Pintre complicațiile cele mai frecvente de care ne temem cel mai mult este pneumonia și encefalita. Înseamnă o inflamație a creierului, nu este ceva care să treacă după boală".

Copiii pot rămâne cu sechele neurologice

 

Copilul poate rămâne cu sechele neurologice țoață viața. La vârstă adultă, dacă vă gândiți la sarcină, e recomandată imunizarea anterior celor 9 luni.

Adriana Motoc, medic primar boli infecțioase: ”La orice boală din aceasta infecțioasă, acută, pe care o luăm în timpul sarcinii, există riscul de a infecta fătul și de a îi produce malformații".

În Romania, se recomandă administrarea vaccinului ROR copiilor, la 9 luni, la un an și la 5 ani. A treia doză de vaccin a fost recomandată în 2018 de către Organizația Mondială a Sănătății, după ce în Europa s-au înregistrat multe cazuri de pojar.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult