Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A început verificarea buncărelor aflate în România. Arafat a cerut refacerea lor chiar dacă nu ne pândeşte vreun pericol

Your browser doesn't support HTML5 video.

Inspectoratele pentru Situații de Urgență au început verificarea celor peste 4500 de buncăre, aflate pe teritoriul României.

Iar șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a cerut populației să le golească și să le refacă, chiar dacă nu ne pândeşte vreun pericol.

Multe dintre adăposturi sunt la subsolurile blocurilor, și sunt fie inslalubre, fie au fost folosite pe timp de pace, pentru murături, și diverse provizii.

Vezi AICI lista buncărelor din România. DOCUMENT

Un adăpost aflat la subsolul unui bloc din Iași se inundă când plouă. Pereții sunt plini de igrasie, din ei atârnă cabluri, iar țevile au un strat gros de rugină.

Bărbat: ”Nu intru că la ce să mă duc acolo, în apă? Mă tem că să nu fie șobolani.”

Bătrână: ”Când plouă tare, venea apa din stradă. Mizerie extraordinară”.

În Iași sunt 180 de adăposturi, cele mai multe aflate în blocuri de locuinţe. 77 sunt în grija asociațiilor de locatari, precum cel din imagini, care a fost igienizat, dar este folosit drept depozit. Am găsit înăuntru mobilier, electrocasnice vechi, calorifere scoase din uz și o cadă, obiecte greu de mutat în caz de nevoie.

Adăposturile ar trebui să aibă instalații sanitare, de aerisire și electrice funcționale. Iar înăuntru ar trebui să fie rezerve de hrană, pături și alte produse de bază astfel ca oamenii să reziste mai multe zile.

Bogdan Miță, președintele unei asociații de proprietari: "Multe adăposturi, cum este și ăsta, nu mai au sisteme de evacuare și aerisire. Sistemul nostru de aerisire a fost tăiat și desființat de Primărie în momentul în care s-a făcut reabilitarea șoselei".

Andrei Marinescu, expert imobiliar: "Este obligatoriu prin autorizația de construcție ca fiecare bloc nou să aibă un depozit din ăla. Parte din dezvoltatori ulterior folosesc aceste depozite pentru a le vinde ca boxe.”

Raed Arafat, Șeful departamentului pentru Situații de Urgență: ”Va trebuie să fie refăcute, rearanjate și redată destinația lor. Trebuie să rămână funcționale ca adăposturi. Foarte puțin probabil să fie nevoie, dar avem obligația să fim pregătiți”.

În România sunt 4.538 de astfel de spații, destinate adăpostirii în situații de urgență. Cele mai multe, sunt în Capitală.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult