Aproximativ 1.500 de copii au fost adoptați în 2021 în România, un număr record pentru ultimii 20 de ani
Your browser doesn't support HTML5 video.
A fost posibil odată cu simplificarea procedurilor de adopție care a dus la reducerea timpului de așteptare spun autoritățile.
Ela a fost abandonată în spital, la naștere. Destinul i s-a schimbat când avea două săptămâni și a fost luată în plasament de o familie care în cele din urmă a adoptat-o.
Acum, la doi ani, Ela are o familie adevărată.
Mama: "Mă simt foarte fericită și împlinită. Ea a umplut tot golul din inima noastră. M-am ataşat foarte tare şi o iubim foarte mult”.
Și o familie din Maramureș s-a întregit anul acesta. Cei doi soţi l-au adoptat pe Adi, un băiețel de 11 ani pe care l-au avut în asistență maternală. Și-au dorit mult să poată spună că e al lor. Acum, este primul Crăciun oficial în familie.
Mamă: ”Cuvântul mamă este cel mai sfânt de pe pământ. E primul copil care mie mi-a spus mamă şi primul copil pe care l-am ținut de mână să-i arăt pașii în viață. Procedurile sunt mult mai simple acum ca și odinioară".
Adrian Mândru, purtător de cuânt DGASPC Maramureș: ”Putem vorbi de o triplare a adopțiilor finalizate pe parcursul anului 2021”.
Și o familie din București a adoptat un băiețel de 7 ani.
Iulian Mogoi, părinte adoptiv: ”Este un sentiment foarte plăcut, mai ales că parcă îți retrăiești copilăria. Noi făceam bradul ascultând colinde. Acum, și cu Iustin, la fel. Are o bucurie aparte, exact cum o aveam și noi când eram mici”.
După ce au încercat mai mulți ani să aibă un copil, doi soți au adoptat două surori.
Silvia Negoiță, părinte adoptiv: ”Suntem împliniți. Casa e plină. E foarte frumos să poți să fii alături de cei dragi și să-și reîntregești familia, și mai ales în perioada asta a sărbătorilor, cred că se simte cel mai mult nevoia de familie”.
Anul 2021 a adus un număr record de adopții. Până acum, au fost finalizate peste 1400, dar mai sunt încă proceduri în curs.
Acest număr a fost posibil și datorită modificărilor legislative. Acum, nu mai sunt căutate rudele până la gradul 4, iar procedura se face o singură dată, la începutul procesului. În plus, a crescut și valabilitatea atestatului de persoană sau familie adoptatoare de la 2 la 5 ani.
Florica Cherecheș, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții: ”Ceea ce ne interesează în mod special este ca prin aceste modificări să creștem numărul copiilor adoptați, pentru că cel mai bine pentru copii este să trăiască într-o familie”.
Tot prin modificarea legii s-au introdus și stimulente financiare pentru persoanele care adoptă.