Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Apetitul pentru călătorii al românilor a crescut după pandemie. Aeroportul care va avea curse directe spre New York

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu o sete nebună de a călători, mai ales după pandemie, românii au luat cu asalt aeroporturile din toată țara. Unele orașe mari se pregătesc să lanseze curse noi, chiar și spre New York.

Iar altele își dezvoltă aerogările. Chiar și pentru un aeroport mic, precum cel de la Tulcea, autoritățile au planuri menite să atragă turiști străini.

Că aeroporturile din România sunt aglomerate mai ceva ca în 2019 se observă cel mai bine în terminalele de pasageri. Aproape toate cursele pleacă de la sol cu toate locurile ocupate. În primele 11 luni ale acestui an, Aeroportul Internațional din Iași a fost tranzitat de aproape 1.5 milioane de pasageri, cu mult peste cifra de trafic înregistrată în 2019, înainte de pandemie. Se lucrează la noul terminal care va avea o capacitate de procesare de 3,3 milioane de pasageri pe an și va fi al doilea ca marire, după cel din Otopeni. Romeo Vatră, director Aeroportul Internațional Iași: „Sperăm să îl punem în funcțiune și să putem avea primii pasageri în vara lui 2024”.

La Cluj, se lucrează acum la un nou terminal și sunt planuri pentru curse peste ocean.

David Ciceo, directorul Aeroportului Avram Iancu din Cluj Napoca: „Odată cu inaugurarea extinderii pistei, să știți că vom inaugura și zborul Cluj - New York direct”. După finalizarea lucrărilor, aici se va construi și un nou turn de control, mai înalt. Asta le va asigura controlorilor de trafic aerian o vizibilitate mai bună pentru a supraveghea toate activitățile aeroportuare.

Citește și
aeroport glasgow
Zeci de români, blocați pe un aeroport din Scoția. Un obiesct suspect a fost găsit într-un bagaj

Peste șase luni vor decola și primele avioane de pe Aeroportul Internațional Brașov, cel puțin așa anunță autoritățile de aici. Acum se montează turnul de control virtual - primul de acest fel din Europa de Est. La nivel mondial, tehnologia mai este folosita doar în Suedia.

16 camere video care asigură un camp vizual de 360 de grade cu o rază de 7 kilometri. Asta presupune turnul de control virtual, tehnic vorbind. De aici vor fi preluate imaginile, datele meteo, dar și alte informații cu ajutorul cărora controlorii de la Arad vor monitoriza și dirija traficul aerian.

Alexandru Anghel, director executiv Direcția de Implementare Aeroport CJ Brașov: „Avem programat începând cu data de 12 zborul de verificare echipamente de radionavigație. După verificarea echipamentelor urmează verificarea din zbor a procedurilor de zbor”.

Apetitul românilor pentru călătoriile cu avionul a crescut în ultimul an oriunde în țară. În primele nouă luni ale anului, de pe toate aerogarile din țară au decolat aproape 9,4 milioane de pasageri. Cei mai mulți au zburat de pe Otopeni, peste 1,9 milioane de oameni, iar cel mai scăzut trafic l-a înregistrat Tulcea, cu 343 de zboruri.

Acesta din urmă fiind singurul din țară care nu are nicio regulată de mai bine de zeci ani. A primit peste 180 de milioane de lei pentru dezvoltarea unui terminal modern pentru pasageri, iar lucrarea ar trebui să fie finalizată la finalul anului viitor. Nimeni nu știe însă dacă vor fi deschise și linii naționale sau internaționale.

Reporteri: Mariana Apostoaie, Teodora Suciu, Ana Maria Barbu

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult