Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Apele unui râu din România s-au înroșit peste noapte. Fenomenul, explicat de specialiști

Mai multe imagini cu apele unui râu din România, care s-au înroșit zilele acestea, au ajuns pe rețelele de socializare, stârnind îngrijorare. 

Apele râului Săsar, care traversează orașul Baia Mare, s-au înroșit peste noapte, iar imaginile alarmante s-au răspândit cu viteză, luni, 8 ianuarie. 

Oamenii au comentat că, cel mai probabil, este vorba despre poluare. Stelian Ivaşcu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş, a elucidat misterul la Radio Cluj, spunând că apele râului Săsar s-au colorat luni după-amiază cu mâl rezultat din  prăbuşirea tavanului unei mine închise, respectiv mina Baia Sprie.

Fosta mină Baia Sprie a fost închisă în anul 2007 şi se afla în subordinea Companiei Remin Baia Mare. Conform aceleiaşi surse, râul Săsar a fost puternic poluat cu ape industriale rezultate din minerit şi metalurgie timp de peste 50 de ani, iar odată cu oprirea activităţilor industriale, apa râului şi ecosistemul au intrat într-o refacere lentă.

Revenirea raţelor sălbatice pe râul Săsar în urmă cu trei ani a fost interpretată de specialiştii în domeniul mediului ca un fenomen pozitiv, demonstrând că flora şi fauna râului se reactivează.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult