Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii care își închiriază apartamentele în regim hotelier pot câștiga până la 2.000 de euro pe lună

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tot mai mulți români preferă să își închirieze locuințele în regim hotelier pentru un profit mare pe termen scurt.  

Doar că, la fel ca în alte state și la noi a apărut un blocaj pe piață, iar prețurile au crescut, mai ales în orașele în care există un flux mare de turiști. Din această cauză, cei care vor să ia o locuință pe termen lung sunt dezavantajați.

După București și Constanța, Brașovul este cel mai vizitat oraș din țară, iar interesul crescut a dus și la o ofertă tot mai mare de apartamente care se închiriază în regim hotelier. Mai ales dacă sunt în centru.

Bărbat: „E mai OK pe de-o parte prețul, dar și locația în sine. Sunt diferite apartamente, sunt mai mari, au și bucătărie, sunt decorate, interesante. E interesant să le descoperi pe ele în sine”.

Florin Dragoslav, agent imobiliar: „În funcție de gradul de finisaje și de serviciile conexe pe care le oferă o proprietate închiriată, prețurile pot ajunge și până la 100 de euro pe noapte. Există un potențial efect negativ. Orice chiriaș care își caută chirie în centrul istoric va găsi astăzi cu foarte mare dificultate o proprietate de închiriat pe termen lung”.

Citește și
chirii
De ce au crescut chiriile, chiar și cu 20 la sută. Expert: în viitor, tot mai mulți români vor prefera să stea în chirie

Proprietarii preferă să își închirieze locuințele în regim hotelier pentru că este mult mai profitabil. De pildă, în București, un apartament cu două camere se închiriază în medie cu 500 de euro pe lună.

Însă, în regim hotelier, proprietarul poată să câștige lunar, în medie, chiar și 2.300 de euro. La fel se întâmplă și în alte orașe. Însă proprietarii ajung la această sumă doar dacă locuința este închiriată zilnic, lucru care este puțin probabil.

Așadar, pentru că tot mai puține proprietăti sunt închiriate pe termen lung, au crescut și chiriile. Deocamdată, cu 15%.

În Occident, în unele orașe se iau măsuri pentru a opri acest fenomen. De exemplu, în Florența nu se mai pot închiria locuințe în regim hotelier prin intermediul platformelor online. Și orașul New-York a impus restricții.

Christian Tudorache, CEO și cofondatorul unei agenții imobiliare: „Guvernele încep să ia măsuri să blocheze sau să limiteze apartamentele în regim hotelier. Dacă pentru proprietățiile închiriate pe termen lung evaziunea fiscală este destul de mare, pe regim hotelier este și mai mare”.

În România oricine își poate închiria locuința în baza clasificării emise de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Cei mai mulți însă nu au documente legale.

La nivel național, în acest an au fost eliberate puțin peste 700 de astfel de certificate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult