Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Apa din fântânile României este plină de nitrați. Medic: „Copiii sunt cu predilecție vulnerabili”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Apa din fântânile României este plină de nitrați, un compus al azotului, periculos pentru organism, dacă este ingerat în cantități mari.

De vină, spun specialiștii de Mediu, sunt practicile agricole, inclusiv tradiționala metodă, de a arunca bălegarul proaspăt, pe câmp. O caravană a Ministerului Mediului merge zilele acestea prin sate, și testează gratuit apa din fantânile oamenilor, iar rezultatele sunt îngrijorătoare.

Inspectorii de Mediu dărâmă un mit: bălegarul proaspăt nu trebuie împrăștiat direct pe câmp pentru că este toxic. El trebuie ținut pe platforme speciale cel puțin zece luni, pentru că azotul din el să se neutralizeze.

Ion Mețiu, coordonator campanie: „El stă direct pe pământ. Ploaia vine, trece prin gunoi, ia azotul cu ea, îl bagă în pământ și de acolo direct în pânza freatică”.

Radu Țincu, medic primar ATI toxicologie: „Nitrații transformă hemoglobina normală în methemoglobina care nu mai este capabilă să transporte oxigenul către organe și țesuturi. Copiii sunt cu predilecție vulnerabili pentru că tubul digestiv se află în dezvoltare. Primele semne și simptome sunt durerile de cap, o stare de moleșeală, apare cianoza, adică colorarea în albastru la nivelul buzelor”.

Citește și
conducta sparta Timisoara
Fantana arteziana in toata regula, in centrul Timisoarei, dupa ce un hidrant a cedat, iar apa a tasnit la 10 metri inaltime

Cristian Neagoe, Greenpeace România: „În ultimii ani, până și fermierii mici au început să folosească foarte multe substanțe chimice, pesticide, hormoni, antibiotice pentru hrană și îngrijirea animalelor. Iar dejecțiile animale sunt periculoase”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult