Modifica setarile cookie
Toate categoriile

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum au luat foc blocurile din Chiajna. Avertismentul legat de locuințele noi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pompierii şi poliţiştii au verificat sâmbătă blocul care a luat foc vineri, în Chiajna, şi primele date îi conduc pe anchetatori către ipoteza unei defecţiuni la sistemul electric.

Locatarii susţin că rămâneau fără curent şi de opt ori pe zi. Locuinţele nu erau branşate individual la reţea, ci printr-o dispoziţie de şantier, adică printr-un singur contor valabil pentru toate cele trei scări de bloc. Este o practică ilegală, periculoasă şi des întâlnită în imobilele nou-construite, susţine un ONG care a studiat problema.

În total, 30 de locuinţe sunt făcute scrum. Celelalte au fost avariate de apa folosită de pompieri. Proprietarii s-au întors sâmbătă să vadă ce mai pot recupera.

"Nu am mai reuşit să salvez aproape nimic. Am luat un hard, poate reuşesc să salvez pozele din el", spune u bărbat.

Primele indicii arată că incendiul ar fi pornit de la circuitul electric care ar fi cedat şi ar fi luat foc, spun surse din anchetă.

Citește și
foc bucuresti
Incendiu în Chiajna. Trei blocuri cuprinse de flăcări uriaşe: în zonă nu există hidranţi. VIDEO

"O fată de la un apartament din mansarda a băgat ceva în priză şi a luat foc", spune o locatară.

"Este făcut foarte prost... Era un singur generator la trei blocuri. Erau probleme, în fiecare seară cădea curentul. Băgau în priză radiatoare şi pica tot", explică un proprietar.

”Se lua curentul de câte 7-8 ori pe zi", mai spun oamenii.

Cele trei scări de bloc erau racordate la sistemul electric printr-o dispoziţie de organizare de şantier, adică un singur contor pe care în mod normal, dezvoltatorii au voie să îl folosească doar pe parcurul construcţiei pentru a alimenta echipamentele şi utilajele. Situaţia a continuat însă şi după ce familiile s-au mutat în bloc, confirma reprezentanţii ENEL. Aşa că, acest contor trebuia să suporte consumul tuturor locatariilor, mult prea mult. Legea spune că fiecare apartament trebuie să fie racodat printr-un contor separat pentru că, în cazul unei supraîncălziri sau a unei defecţiuni, furnizarea cu elergie electrică să fie oprită pe loc pentru siguranţă.

Leonela Leca, expert securitate energetică la "Experts for Security and Global Affairs": "Acest tip de racord este ilegal. Când creşte consumul şi locatarii se mută în acel bloc, exista riscul deconectării şi riscuri mult mai grave, de la defectarea aparaturii casnice şi până la incendii."

Nu este singurul caz. O asociaţie care militează pentru siguranţa locuinţelor a descoperit în Bucureşti şi Ilfov peste 50 de blocuri nou construite care funcţionează cu dispoziţie de şantier. Asta înseamnă sute de familii care ar putea să ajungă oricând în această situaţie.

Ştirile ProTv au mai relatat astfel de cazuri în ultimele luni, printre care blocuri din sectorul 1 şi sectorul 5, unde 160 de familii au rămas fără energie electrică, după ce dezvoltatorul a fost debranşat de ENEL pentru neplată.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult