Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dosar penal după moartea a doi bebeluși la Maternitatea Cuza Vodă din Iași

Your browser doesn't support HTML5 video.

Maternitatea Cuza Vodă, din Iaşi, este în centrul unui scandal şi au loc mai multe anchete, după ce doi bebeluşi au murit infectaţi cu bacteria Klebsiella.

Alţi doi nou născuţi sunt ţinuţi sub supraveghere. Cei de la Direcţia de Sănătate Publică încearcă să afle, cât mai repede, de unde provine bacteria, iar poliţia a deschis un dosar penal.

Cei doi bebeluşi s-au născut înainte de termen şi au stat numai în incubator. Niciunul nu cântărea mai mult de două kilograme. Împrejurările în care au luat bacteria sunt încă neclare. Din păcate, unul dintre ei avea doar 8 zile, iar celălalt 18.

Anca Bivoleanu, Maternitatea Cuza Vodă: "Având în vedere că cele două decese s-au întâmplat pe parcursul aceleiaşi zile, noi ne-am autosesizat şi am efectuat un control epidemiologic care la toate probele identificate nu au fost identificate germeni patogeni. Prematuritatea reprezintă prin ea însăşi un mare risc de potenţial infecţios."

Cei din conducerea Maternităţii din Iaşi susţin că probele luate de pe echipamente nu au indicat prezenţa bacteriei Klebsiella şi nu exclud ca infecţia să provină din afara unităţii medicale. Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică spun însă că lucrurile sunt ceva mai complicate.

Liviu Stafie, director DSP Iași: "Acolo este o problemă din cauza supra-aglomerării, pentru că sunt primiţi copiii prematuri din toată regiunea şi, ţinând cont că secţia are aprobată 25 de paturi, însă uneori are şi 30 de paturi şi chiar mai mult. În perioada iulie - noiembrie au fost asistaţi 308 nou născuţi."

Direcţia de Santatate publică a dispus ca spaţiile în care au stat cei doi prunci să fie dezinfectate. Ceilalţi doi copii care au fost infectaţi şi ei cu bacteria periculoasă au fost mutaţi într-o rezervă iar doctorii spun că starea lor este stabilă. 

Consiliul Judeţean care administrează maternitatea a dispus o anchetă, iar pe fir a intrat şi poliţia care face cercetări pentru neglijenţa în serviciu şi ucidere din culpă.

Klebsiella este o bacterie extrem de periculoasă care poate provoca de la infecţii urinare severe, până la pneumonie. Potrivit Agenţiei Europene a Medicamentului, germenele are cea mai mare rezistenţă la antibiotice, iar în 50 la sută din totalul infecţiilor, tulpinele lui au fost indestructibile 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult