Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Anchetă fără precedent a Parchetului General privind pesta porcină africană

Your browser doesn't support HTML5 video.

Criza pestei porcine ajunge la Parchetul General. Procurorii au declanşat o anchetă ce vizează modul în care autorităţile au reactionat înainte ca boala sa facă ravagii.

Procurorii Parchetul General au confirmat declanşarea cercetărilor chiar în ziua în care Preşedintele României a cerut o anchetă care să lămurească dacă Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară a pus în aplicare măsurile de prevenire a răspândirii virusului.

„Procurorii au dispus începerea urmăririi penale în rem pentru săvârșirea infracțiunilor de răspândirea bolilor la animale sau plante și neglijență în serviciu”, se arată în comunicatul trimis de Biroul de Presă al PICCJ.

Şeful statului susţine că autoritatea sanitar veterinara - instituţie subordonată premierului - ar purta întreaga responsabilitate pentru efectele răspândirii pestei porcine. Klaus Iohannis afirma că autorităţile ar fi trebuit să ia măsuri încă de la începutul anului 2017 şi să organizeze o campanie de informare a crescătorilor.

Oficialii Parchetului General susţin că secţia de urmărire penală şi criminalistică a declanşat această anchetă fără precedent încă de luni, după ce procurorii s-au sesizat din oficiu, dar afirmă în acelaşi timp ca la dosar s-a ataşat şi o plângere penală.

Citește și
porci buzau
Sătenii îşi pun "preşuri anti-pestă" la poartă. "3 am, la fiecare copil câte un porc"

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat în şedinţa de guvern ca executivul a luat deja măsuri pentru acoperirea pagubelor. „Am luat mai multe măsuri pentru a-i sprijini financiar pe toți cei care au avut de pierdut din cauza pestei porcine africane, cât și pentru combaterea răspândirii virusului. Prin urmare, sunt disponibili peste 200 de milioane de lei, în special pentru plata despăgubirilor în urma evoluției pestei porcine africane, dar și pentru achiziția de dezinfectanți, kituri de laborator și alte materiale necesare ANSVSA.”

Ancheta parchetului general se afla în faza strângerii de date şi documente, iar procurorii au început urmărirea penală împotriva faptei, nu a unui suspect. Cercetările s-ar putea îndrepta nu doar împotriva ANSVSA, ci şi împotriva funcţionarilor responsabili de prevenirea şi combaterea pestei porcine africane.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult