Modifica setarile cookie
Toate categoriile

ANALIZĂ. Ce spun experții despre izbucnirea unui război global și un posibil atac asupra României

Your browser doesn't support HTML5 video.

Din Europa până în Asia, din Golful Persic până în Rusia, toți conducătorii lumii cer Iranului și Statelor Unite să oprească atacurile, înainte să fie prea târziu.

Cel mai negru scenariu presupune o spirală a violențelor, care ar putea culmina cu un război global. Analiștii militari nu cred că se va ajunge, totuși, până aici.

Câtă vreme, însă, Iranul a amenințat fățiș America și pe aliații ei, nimeni poate sta liniștit. România are, totuși, în aceste zile tulburi, un dublu avantaj. Scutul Anti-Rachetă de la Deveselu a fost creat pentru exact acest tip de amenințare.

În plus, ca membrii NATO, ni se aplică și nouă Articolul Cinci: un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor.

Până miercuri dimineaţă, nimeni în afară de câteva ţări din Orientul Mijlociu, ca Siria, n-a văzut de ce sunt capabile rachetele Republicii Islamice Iran. Fateh 110 şi Qiam 1, care au lovit bazele americane din Irak, sunt cu rază scurtă de acţiune.

Dan Dungaciu, analist politic: "Locul de joacă al Iranului e regional. Iranul, în realitate, e izolat. Sunt un actor regional foarte puternic. Au cea mai mare armată, exceptând arma nucleară, dar atât. Capacitatea de a da lovituri în America sau în Europa este limitată. Iranul ştie lucrul ăsta şi nu o să se întindă mai mult decât îi e plapuma. Nu are de gând să pornească un război cu NATO şi nici măcar să încerce un război cu America."

Însă Teheranul deţine cel mai mare arsenal de rachete din Orientul Mijlociu şi acesta include trei arme, care ar putea lovi, cel puţin în teorie, Europa de Est, adică România: rachetele balistice SHAHAB 3, cu raza de 2.000 de km, SEJJIL, rază 2.000 de km şi racheta de croazieră SOUMAR, 2.500 de km.

De trei ani, însă, cele 24 de rachete interceptoare ale scutului de la Deveselu sunt funcţionale. Şi ameninţarea de astăzi este exact scopul pentru care a fost creată şi amplasată de americani această armă, în România şi Polonia.

Cristian Diaconescu, analist de politica internaţională: "Sunt şanse foarte reduse să existe vrea ameninţare directă în legătură cu România. Deocamdată, focalizarea Iranului e în principal spre SUA. Sigur, SUA este partenerul nostru, deci nu ne derobăm de această calitate, iar scutul e un asset cât se poate de semnificativ."

Cum ne apără umbrela americană? Radarele de detectare timpurie din Turcia şi sateliţii văd rachetă lansată, interceptoarele din România şi Polonia de pe uscat şi sistemele AEGIS de pe nave sunt lansate şi distrug rachetă balistică. În afară de ruşi, NATO şi America susţin că rachetele de la Deveselu NU au explozibil şi NU pot ajunge până la locul de unde inamicul a făcut lansarea.

Iulian Chifu, fost consilier prezidenţia: "Scutul de la Deveselu e orientat în sensul direct de a combate rachete balistice care ar fi aruncate asupra statelor membre NATO. O să vedem în ce măsură va intra în acţiune dacă Iranul va escalada în această direcţie. Nu cred că sunt ţinte din România. Nu putem vorbi de un război mondial."

Şi-atunci, către ce se îndreaptă ameninţările regimului islamic de la Teheran? Ţintele cele mai accesibile sunt la o aruncătură de băţ, în Golful Persic. Americanii au baze militare uriaşe: în Kuwait - 13.000 de soldaţi, în Qatar - 13.000, în Emiratele Arabe - 5.000, ia Arabia Saudită - 3.000. Însă, un atac masiv asupra acestor ţinte, ar obliga Statele Unite să riposteze nimicitor, proporţional cu ce ar face Iranul.

Dan Dungaciu: "A fost o lovitură care cred că va tempera America. Iranul nu-şi poate permite un război cu SUA şi au făcut un calcul pragmatic, care paradoxal îi dă lui Donald Trump vânt în pupă şi îi pune în panoplia lui politică de succese un potenţial succes pe plan extern, ceea ce nu avea până acum."

Decebal Ilina, fost şef al informaţiilor militare: "Cu siguranță că iranienii se simt extrem de răniţi în orgoliu. Iranul va trebui să îşi satisfacă propria sa populaţie, care e dornică de răzbunare şi vor mai urma probabil atacuri asupra bazelor din zona Golfului pentru că iranienii nu au posibilitatea să atace SUA, să atace Casa Albă. Astea sunt tot felul de speculaţii de politicieni iresponsabili, în opinia mea."

Pe de altă parte, irakienii au fost avertizaţi de Iran că urmează atacuri, iar militarii americani de la Al Assad şi Erbil au fost avertizaţi de propriile sisteme ca vin rachetele. În ceea ce-i priveşte pe românii din Irak, MAPN a anunţat că cei 14 instructori militari au fost mutaţi şi sunt în siguranţă, la fel şi cei 180 de cetăţeni romani, din zona Erbil.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult