Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ambasadorul Giles Matthew Portman: Marea Britanie îl respectă mult pe Iohannis, dar îl susține pe Rutte la șefia NATO

Your browser doesn't support HTML5 video.

Marea Britanie îl respectă foarte mult pe președintele României Klaus Iohannis, dar îl susține pe premierul olandez Mark Rutte pentru candidatura la funcția de secretar general al NATO.

Acesta este mesajul transmis de ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la București, Giles Matthew Portman, care a fost fost invitat sâmbătă în ediția de dimineață a Știrilor Pro TV.

Motivul invocat de oficialul britanic pentru susținerea față de liderul olandez este că acesta ... și-a anunțat primul candidatura, iar Marea Britanie a apucat să promită că este de partea sa.

Lavinia Petrea: Președintele nostru, Klaus Iohannis, și-a anunțat recent intenția de a candida pentru funcția de secretar general al NATO. Care este poziția Regatului Unit față de această candidatură?

Ambasadorul Giles Matthew Portman: ”Trebuie să spun imediat că președintele Iohannis este un om de stat foarte respectat în Marea Britanie și am avut ocazia să mă întalnesc cu președintele de două ori în acest an deja. Asta este clar.

Citește și
von der leyen klaus iohannis
Europa Liberă: Bruxelles-ul, cuprins de febra "angajărilor". Plănuieşte Iohannis o "lovitură de stat" împotriva șefei UE?

În ceea ce privește secretarul general NATO, am avut deja un alt candidat înainte de candidatura președintelui Iohaness, premierul olandez Mark Rutte. Și Marea Britanie deja a spus că susține candidatura lui Rutte”.

Ambasadorul Marii Britanii în România: ”NATO este foarte puternică, mult mai puternică decat Rusia”

Cosmin Stan: Așadar, nu s-a schimbat nimic în această privință.

Ambasadorul Giles Matthew Portman: ”Cred că situația este clară, cred personal că cel mai important că este că avem o decizie rapidă și ca NATO să rămână unită.”

Cosmin Stan: Și, totuși, nu există unitate în NATO, cel puțin în privința acestui subiect, dacă nu și în privința altor subiecte, cum ar fi implicarea mai susținută în susținerea Ucrainei. Și au fost divergențe, apropo de ce a spus președintele Franței, Emanuel Macron, că ar trebui trimise trupe NATO în Ucraina.

Ambasadorul Giles Matthew Portman: ”Acestea sunt discuții foarte importante. Eu cred personal că NATO este foarte puternică, mult mai puternică decat Rusia. Economiile noastre sunt de asemenea mult mai puternice și valorile noastre sunt mai puternice, de asemenea. Așa că sunt optimist”.

De ce nu îl susține Marea Britanie pe Iohannis: ”Rutte a candidat mai devreme”

Cosmin Stan: Revenind la Ucraina și la unitatea din interiorul NATO despre care vorbeați, cum credeți că va convinge Regatul Unit, pe ceilalți aliați să îl susțină pe Mark Rutte, de pildă? Pentru că se știe că cel puțin câteva țări de pe flancul estic al NATO nici nu doresc să audă de premierul Olandei în funcția de secretar general al NATO.

Ambasadorul Giles Matthew Portman: ”Trebuie să vedem cum continuă discuțiile. Cred că este clar că Mark Rutte este un om de stat, de asemenea, foarte important și impresionant, are experiență. Președintele Iohannis, de asemenea. Dar, cum am spus, Rutte a candidat mai devreme și cred că este o majoritate pentru Rutte.”

Cosmin Stan: Iar în privința Ucrainei, s-a tot vorbit despre sprijinul important, e adevărat, al NATO, dar foarte întârziat. Care este opinia dvs. în legătură sprijinul pentru Ucraina, cu întârzierile nenumărate în livrarea de armament Ucrainei pentru a putea face față?

Ambasadorul Giles Matthew Portman: ”Cred că este clar că trebuie, toți, să facă mai mult. Cred că decizia cu Finlanda și Suedia, să devină membri NTO, este foarte importantă, dar cred că noi, toți, trebuie să facem mai mult, bugetele pentru apărare trebuie să fie mai mari. Dar, cum am spus, NATO este mult mai puternică în acest moment.”

Klaus Iohannis va trebui să îi convingă pe liderii Alianței că este potrivit pentru funcția de secretar general. Deocamdată, premierul olandez Mark Rutte este considerat favorit, fiind sprijinit de SUA, Franța, Germania și Olanda.

Decizia finală se ia după consultări diplomatice, prin consens.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult