Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Numărul divorțurilor a crescut în România în timpul pandemiei de Covid-19. Ce motive au invocat

Your browser doesn't support HTML5 video.

În pandemie, multe cupluri și-au reevaluat viața de cuplu, și în ciuda timpului petrecut împreună, au stabilit să meargă, pe drumuri diferite.

Potrivit Institutului National de Statistică, anul trecut, au fost înregistrate peste 20.000 de divorțuri, în creștere față de 2019. În realitate, cifrele sunt și mai mari, asta, pentru că din cauza restricțiilor, mulți nu au mers să își legalizeze separarea, și estimarea este că va urma încă un val de divorțuri în următoarele 6 luni.

În 2020, rata divorțurilor a crescut cu aproape 12% față de 2019, spun cifrele oficiale.

Florentina Bălășoiu, reporter PRO TV: "Datele Institutului Național de Statistică arată că în 2020 au divorțat aproape 23.000 de cupluri. Practic, s-a înregistrat un divorț la 3,5 căsătorii încheiate. În creștere fata de anul 2019, când avea loc o separare la 4 căsătorii. Pentru anul acesta, relaxarea restricțiilor vă conduce și la un număr și mai mare de divorțuri, spun specialiștii".

Mihai Munteanu, președintele Consiliului National de Mediere: "Relaxarea de ce? Pentru că în acel moment fiecare dintre parteneri, fie că vorbim de femeie, fie că vorbim de bărbat consideră că are o predictive a ceea ce se poate întâmplă. Voi putea să mă angajez, voi putea să îmi închirez, să îmi cumpăr".

Citește și
Dr. Dre
Divorțurile anului: Miliardarul care va trebui să îi plătească soției 2 mil. $ pe lună

Din totalul divorțurilor pronunțate în 2020, peste două treimi s-au realizat cu ,,acordul părților", iar violența fizică, infidelitatea și alcoolismul se numără printre principalele cauze. Cristina Saulean face terapie pentru persoanele care au trecut printr-un divorț și vorbește despre doua categorii de cupluri care pun punct relației.

Cristina Saulean, consilier Divorce Journey: "Cuplurile care s-au căsătorit de trei cinci ani , eventual la apariția primului copil poate să apară o criză și atunci să nu facă față acestei crize și să se desparat și al doile vârf este la cuplurile de 20 de ani, oameni care fiind la vâsrta de 40, 50 de ani, se gândesc că mai au încă o șansă, că încă pot să o mai ia de la capăt".

Cele mai multe divorțuri au loc în mediul urban.

Psihoterapeut de cuplu: "Ne uităm puțin care sunt stereotipurile și care sunt mesajele, de fapt , cu care venim. Ele sunt: stai pentru copii , calitatea relației nu se pune în discuție foarte mult!

De aceea vedem cupluri care se despart după ce copilul pleacă de acasă, adică merge la facultate sau își face viața lui.

Există însă și cupluri care au funcționat mai bine în pandemie, iar perioada de resticții a dus și la o creștere semnificativă a numărului de femei care așteaptă un copil. De exempu, în luna martie, numărul nou-născuților a fost mai mare cu 1.749 față de acceasi lună din 2020".

Nu numai în România se întâmplă acest lucru. Spre exemplu, Marea Britanie înregistrează cel mai mare număr de gravide din ultimii 5 ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult