Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Surpriză pentru Putin. Aleksandr Lukaşenko anunță că Evgheni Prigojin a părăsit Belarusul. În ce țară s-ar afla șeful Wagner

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko, care luna trecută a negociat un acord pentru a pune capăt rebeliunii mercenarilor Wagner, a anunțat, joi, că Evgheni Prigojin nu se mai află în Belarus.

Lukaşenko a afirmat la 27 iunie că Prigojin, șeful Wagner, ai cărui luptători au capturat pentru scurt timp un oraş din sudul Rusiei şi au pornit în marş spre Moscova, a sosit în Belarus ca parte a acordului din 24 iunie care a dezamorsat criza.

Joi, însă, Lukaşenko a declarat reporterilor: "În ceea ce-l priveşte pe Prigojin, el se află în Sankt Petersburg (al doilea oraş ca mărime din Rusia). El nu se află pe teritoriul Belarusului".

Un avion privat folosit de Prigojin a plecat miercuri din Sankt Petersburg spre Moscova şi se îndrepta joi spre sudul Rusiei, potrivit datelor de urmărire a zborurilor, dar nu este clar dacă şeful mercenarilor se află la bord, informează Reuters, citată de News.ro.

Lukaşenko a declarat că oferta făcută Wagner de a staţiona o parte din luptătorii săi în Belarus - o perspectivă care a alarmat ţările vecine din NATO - rămâne valabilă. El a spus că nu consideră că aceasta reprezintă un risc pentru Belarus şi nu crede că luptătorii Wagner ar lua vreodată armele împotriva ţării sale.

Citește și
prigojin, putin
Presa din Rusia: Prigojin s-a înțeles cu Putin pentru 111 milioane de dolari cash și 5 lingouri de aur

Președintele Belarului a vorbit cu mândrie despre rolul său în încheierea revoltei armate din Rusia, despre care preşedintele rus Vladimir Putin a spus că ar fi putut arunca Rusia într-un război civil. Săptămâna trecută, Lukaşenko a declarat că l-a convins pe Putin să nu-l "elimine" pe Prigojin. Însă rămân multe neclarităţi cu privire la termenii acordului negociat de Lukaşenko şi dacă acesta este pus în aplicare aşa cum s-a convenit.

Miercuri, televiziunea rusă de stat a lansat un atac dur la adresa lui Prigojin şi a declarat că o anchetă privind cele întâmplate se desfăşoară cu rigurozitate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult