Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alegerea unei parole puternice este o problemă la scară mondială. Sfaturile experților ca să nu vă pierdeți conturile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Alegerea unei parole puternice pare să fie o problemă la nivel planetar. O confirmă și un studiu făcut de o companie de profil.

De pildă, cea mai folosită parolă în România este cea generată în unele cazuri atunci când ne creăm un cont, iar pe locul doi este combinaţia de cifre de la 1 la 6 - de altfel, cea mai folosită şi la nivel mondial.

La nivel internaţional, cea mai folosită parolă este 123456, iar pe locul doi admin. "Isabella" este a doua cea mai utilizată parolă în Austria în acest an, în timp ce "Katerina" este pe locul 11 în Grecia. În Marea Britanie, parole precum "liverpool", "arsenal" sau "chelsea" ocupă locuri fruntașe, reflectând iubirea englezilor pentru fotbal.

În România, cea mai utilizată parolă este "admin", urmată de combinația "123456" sau "123456789". Pe locul patru, se clasează parola "password". Iar topul celor 20 de parole din România se încheie cu "troglodit", o parolă folosită de peste 1200 de ori și care poate fi ghicita într-o zi.

În același clasament, făcut la comanda unei companii care gestionează parolele mai multor utilizatori, este și „viață vesnica26" - folosită de peste 2 mii de ori de ori și pentru care ar fi nevoie de secole pentru a fi spartă.

Citește și
robert card atac maine
Scrisoarea de dragoste lăsată de atacatorul din Maine care a ucis 18 persoane. Acesta s-ar fi împușcat

Andrei Avădanei, expert în securitate cibernetică: „Dacă o parolă este foarte populară, pe de-o parte poate fi folosită de mai mulți utilizatori pe mai multe conturi sugerând că e o parolă simplă, în același timp poate fi folosită de un utilizator pe mai multe conturi. Specialiștii au estimat că pentru o parolă de 12-13 caractere, cu numere, caractere și litere poate dura și secole, și chiar mai mult va creşte dificultatea pentru un atacator să ghicească parola"

Un băiat s-a trezit cu parolele sparte peste noapte. De atunci, își ia măsuri de siguranță.

-Pe cele simple pot să le încurc, să le uit, așa dacă e ceva specific îmi aduc aminte când e cazul

-Ai aceeași parolă pe mai multe conturi?

-Nu, e o problemă, am pățit o dată să scape una dintre ele. Deşi nu aveam aceeași parolă peste tot, am reușit să le pierd pe toate.

O parolă unică pentru tot e total greșit

Alții însă, preferă să aibă aceeași parolă pentru toate aplicațiile sau conturile pe care le dețin. Lucru total greșit, pentru că atacatorii odată ce au identificat o parolă, încearcă să o introducă pe majoritatea conturilor noastre.

Pentru a avea o parolă puternică trebuie să respectăm mai mulți paşi.

Silviu Stahie, specialist în securitate informatică: „Mai important decât utilizarea unei parole foarte complexe sau lungi, este să avem parole unice. Foarte multe servicii online ne spun să avem autentificare în mai mulți paşi, încă un pas de securitate în plus, un cod pe sms, mail, o aplicație. Dacă nu există, oricine cu un email și un pic de perseverenţă poate să intre pe un cont online”.

Potrivit studiului, din cele mai comune 20 de parole din lume, 17 pot fi sparte în mai puțin de o secundă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult