Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fermierii francezi pregătesc izolarea Parisului. "Suntem la porțile orașului". Ordinul Ministerului de Interne

Your browser doesn't support HTML5 video.

Premierul Franței a anunțat o serie de concesii pentru fermierii care, de două săptămâni, blochează șoselele din Hexagon.

Gabriel Attal s-a întâlnit vineri seară cu un grup de protestatari, cărora le-a promis că va renunța la taxele noi pentrru carburant și că va simplifica reglementările din domeniul agricol.

Cele zece măsuri cu aplicare imediată nu au fost însă primite bine de toată lumea. Unii fermieri au anunțat că vor continua protestele.

Izbucnite săptămâna trecută în sud-vestul Franţei, protestele fermierilor francezi s-au extins în toată țara. Participanții au blocat șosele, au aruncat fân și bălegar și au descărcat cauciucuri în fața unor depozite cu legume și fructe de import.

Fermier: "Mișcarea a câștigat teren și acum suntem la porțile Parisului. Așteptăm ca guvernul să ne asculte și să țină cont de revendicările noastre. Așteptăm un răspuns rapid".

Citește și
fermier, agricultor
"Tânărul fermier". România are la dispoziție, în 2023, 100 de milioane de euro de la UE pentru tinerii agricultori

Fermier: "Suntem solidari, preluăm ștafeta unii de la alții, participă toate generațiile. Și nu ne vom da bătuți".

Ministrul de Interne le-a cerut forţelor de ordine să intervină doar "în ultimă instanţă". Așa că Poliţia a asistat pasivă, în timp ce fermierii stropeau cu bălegar o prefectură și un supermarket. La alegerile europarlamentare, președintele Macron se teme că agricultorii vor fi ispitiți să voteze cu extrema dreaptă.

Fermierii cer protecţie faţă de importurile ieftine, scumpirea carburantilor si reglementarile stricte in materie de mediu. De exemplu, obligativitatea de a lăsa necultivat 4% din terenuri, potrivit Noii Politici Agricole Comune. Birocratia este, de asemenea, un motiv de nemultumire.

Fermier: "În prezent, cheltuiesc anual între 15 și 20.000 de euro pe carburant. Dacă se vor mări taxele pentru carburant, mă va costa cu 3-4.000 de euro în plus".

Fermier: "În fiecare săptămână pierd o zi numai cu sarcinile administrative, să mă asigur că respect toate normele in vigoare".

Fermier: "Prețul grâului s-a înjumătățit în ultimul an și jumătate, în timp ce taxele au rămas foarte ridicate din cauza războiului din Ucraina și a inflației".

Cum nemultumirile fermierilor dau in clocot si in alte tari, precum Germania, Olanda ori Polonia, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat dialogul strategic privind viitorul agriculturii. Acest forum va reuni principalele părţi interesate din întregul lanţ agroalimentar, inclusiv fermieri, cooperative, întreprinderi agroalimentare şi comunităţi rurale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult