Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Aglomerație în vămi. Tot mai mulți români își fac cumpărăturile în țările vecine, unde multe produse sunt mai ieftine

Your browser doesn't support HTML5 video.

Prețurile mai mici la unele produse de bază în țările vecine - Ungaria și Serbia - aglomează traficul în vămi.

Românii din localitățile de graniță au renunțat să mai meargă la cumpărături, în magazinele de la noi, și trec frontiera, ca să se aprovizioneze.

La vecini, își umplu mașinile cu ulei, zahăr, și făină, iar la întoarcere fac o oprire și în stațiile de carburant. În Ungaria, de exemplu, litrul de motorină, este cu 2 lei mai ieftin.

În parcările magazinelor de tip discount din Ungaria, românii își umplu portbagajele mașinilor cu produse de strictă necesitate cumpărate de acolo.

Am fost în Mezokovacshaza, la 40 de kilometri de Arad. Diferențele de preț dintre magazinele din cele două regiuni sunt, la unele produse, și de 2 lei în favoarea celor din țara vecină.

Citește și
Marii retaileri au crescut prețurile la produsele de bază. Ce spune ministrul Agriculturii
Marii retaileri au crescut prețurile la produsele de bază. Ce spune ministrul Agriculturii

Litrul de ulei este, în Ungaria, mai ieftin cu 1 leu și 79 de bani, kilogramul de zahăr cu 32 de bani mai puțin, iar cel de făină cu 84 de bani sub prețul din țara noastră, în aceeași rețea de magazine.

Guvernul maghiar a plafonat, în februarie, la nivelul din toamna anului trecut, prețurile la șase produse de bază: zahăr, făină, ulei de floarea soarelului, lapte, piept de pui și pulpă de porc, iar mulți români din zona de graniță își fac unele cumpărături în țara vecină.

Benzina e mai ieftină în Ungaria

Din Ungaria, românii din apropierea localităților de graniță își fac și plinul. Și la carburant guvernul de la Budapesta a plafonat prețurile, dar măsura ar putea fi sistată în câteva săptămâni.

Litrul de motorină, de exemplu, se vinde cu aproape 480 de forinți, adică în jur de 6 lei și 50 de bani. În România este cu cel puțin 2 lei mai mult.

Dacă își umplu un rezervor de 60 de litri din țara vecină, ai noștri fac o economie de 120 de lei, din care se scade 15 lei, costul drumului din Oradea până la cea mai apropiată stație de carburant din Ungaria.

Acest trafic se observă și în statisticile Poliției de Frontieră.

Numărul mașinilor care ies din țară prin vămile din Bihor și Arad este cu 40% mai mare decât era înainte să crească prețurile.

Din cauza românilor care caută produse mai ieftine a crescut traficul și prin punctele de frontieră cu Serbia. În zona magazinelor din Kladovo, de pildă, pe români îi recunoști după portbagajele ticsite cu produse locale.

Românii cumpără din Serbia, în principal, ulei, băuturi și detergenți.

Carnea, ouăle și produsele lactate s-au scumpit și acolo.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult