Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Afişele care interzic animalele de companie ar putea dispărea de la intrarea în instituțiile publice. Ce spune un parlamentar

Your browser doesn't support HTML5 video.

Afişele cu „Accesul interzis pentru animele de companie” ar putea dispărea de la intrarea în instituţiile publice.

Impresionat de o pisică legată în fața unui sediu unde își aștepta stăpânul, un parlamentar propune ca proprietarii animalelor să poată intra cu ele în instituţiile de stat. În România sunt deja angajaţi care au voie să-şi aducă pisicile sau câinii la lucru, iar psihologii spun că ei pot fi mai creativi şi mai încrezători.

La sediul Consiliului Judeţean Ilfov, pe uşa unui birou este un anunţ surprinzător: „Intraţi foarte uşor! Diego doarme mult”. Diego este un motan de 17 ani care, după un accident la o lăbuţă, a fost luat din stradă şi salvat. Nu este, însă, unicul locatar îmblănit al Direcţiei de Protecţie a Animalelor.

Anita Ciucur, consilier Protecţia Animalelor CJ Ilfov: „Noi considerăm că este o normalitate să poţi să-ţi aduci animalul de companie, care face parte oricum din familie, să-l iei cu tine peste tot, chiar şi într-o instituţie publică”.

Anagajaţii au voie să îşi aducă la birou animalele de companie. Doi câini, Cara şi Alfi, sunt în vizită.

Citește și
Raton
O familie de români care și-a luat un animal exotic a fost îngrozită când a crescut. Omora animalele pe care le prindea

Fetiță: „Nu sunt sigură că putem, dar cred că putem. Unii câini nu sunt aşa de dresaţi ca să poată să facă caca şi pipi”.

Inițiativa unui parlamentar

Un parlamentar ar vrea ca în toate instituţiile de stat să fie așa. Liberalul propune, printr-o iniţiativă, ca oamenii care au câini sau pisici să le poată lua cu ei. Pentru câini, lesa ar fi obligatorie, iar rasele periculoase trebuie să poarte botniţă.  Animalele de companie ar putea avea acces și în mijloacele de transport în comun.

Gheorghe Pecingină, deputat PNL: „Era o dimineaţă friguroasă când am văzut o pisică, în lesă, în afara unei instituţii. Probabil, proprietarul a venit cu pisica, şi nu a putut să intre cu ea în instituţie, şi a trebuit să o lase în lesă. Mi s-a părut puţin bizar”.

Psihologii pun în lumină un alt aspect. Prezenţa animalelor care ne iubesc necondiţionat, ne aduce numai avantaje, mai ales la lucru.

Adi Marcu, psiholog: „Au loc o serie de manifestări ale neurotransmiţătorilor, adică a dopaminei, a serotoninei care, conform ultimelor cercetări, îmbunătăţesc starea emoţioanlă a angajatului. Mai mult decât atât, ar creşte şi procesul cognitiv. Ne fac să avem mai multă încredere în noi”.

Obiceiul de a lucra alături de animalele de companie este încetăţenit la case mai mari. Preşedintele american Joe Biden are doi câini lup, şeful de la Elysee a adoptat, dintr-un centru, un labrador, pe care l-a botezat Nemo, iar preşedintele Austriei obişnuieşte să îşi lase câinele liber, inclusiv în timpul întrevederilor cu alţi şefi de stat. De departe, cel mai cunoscut animal este Larry The Cat, motanul adus de David Cameron la reşedinţa premierilor londonezi din Downing Street.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult