Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A început evaluarea vizuală a clădirilor cu probleme din București. „Se caută fisuri, se caută degradări”

Your browser doesn't support HTML5 video.

A început evaluarea vizuală a clădirilor cu probleme din București. Este vorba deocamdată despre 200 de blocuri vechi, care nu au fost niciodată expertizate, dar care ar putea reprezenta un pericol, în cazul unui cutremur puternic.

În funcție de rezultate, inspectorii care se ocupă de asta vor stabili apoi în ce ordine vor fi expertizate tehnic și consolidate. Procedura este obligatorie în toată țara.

200 de clădiri de la Unirii și Piața Romană urmează să fie evaluate vizual în perioada următoare.

Inspectorii vor colecta date generale despre clădire - cum ar fi anul în care a fost construita și numărul de apartamente.

Mihai Părăuță, inspector: „Se caută fisuri, se caută degradări, se pozează parterele flexibile, care au anumit impact din punct de vedere structural. Clădirile pe care noi le vom evalua sunt clădirile care nu au fost expertizate tehnic.”

Evaluarea vizuală rapidă stabilește de fapt, pe baza unor indicatori, un clasament al clădirilor în funcție de vulnerabilitatile lor.

Citește și
spital
„Nu putem să le închidem.” Aproape 250 dintre clădirile care aparțin spitalelor sunt în clasa I de risc seismic

Ulterior specialiștii stabilesc cine are prioritate pentru expertiza tehnica și, în final, consolidare.

Doar în capitală peste 2.000 de imobile sunt vulnerabile în cazul unui cutremur ca cel din 1977. În realitate sunt mult mai multe și asta pentru că foarte multe construcții nu au mai fost inspectate până acum.

Răzvan Munteanu, director AMCCRS: „Astăzi nu știm exact care este fondul construit în orașul nostru. Al doilea obiectiv este acela de a avea un scor pentru toate clădirile pe care le evaluăm din nevoia de a prioritiza imobilele în niște programe de consolidare. Până acum s-a lucrat empiric cumva, după regula primul venit, primul servit.”

Nicușor Dan, primarul Capitalei: „Este un concept nou pe care l-a introdus legea în 2022 și a fost detaliat de o hotărâre de Guvern în 2023. Vorbim în București de 8.000 de clădiri, asta nu inseamnă că toate au risc seismic. Asta înseamnă că conform legii trebuie să le evaluăm preliminar”.

Până pe 1 ianuarie 2025, toate administrațiile publice din România trebuie să înceapă evaluările vizuale, care ar trebui finalizate cel mai târziu în iunie 2026. În cazul școlilor și spitalelor, evaluarea ar trebui să fie gata anul acesta pe 1 noiembrie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult