Modifica setarile cookie
Toate categoriile

20.000 de oameni din Bistrița-Năsăud, în pericol să fie inundați

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pompierii şi pirotehniştii s-au întors, marți dimineaţă, la blocul uriaş de gheaţă format pe râul Rebra din Bistriţa Năsăud şi încearcă să îl spargă.

Din cauza acestui pod de gheaţă, locuitorii mai multor comune sunt în pericol să rămână fără apă şi să fie inundaţi. Peste 20.000 de oameni sunt ameninţaţi.

După ce luni pirotehniştii au executat șapte explozii, la lăsarea întunericului s-au oprit, ca să nu-şi pună viaţa în pericol.

Pompierii şi pirotehniştii s-au întors şi marți dimineaţă pe cursul râului Rebra, să vadă cum pot îndepărta blocul uriaş de gheaţă. După exploziile de luni, zăporul a înaintat doar 200 de metri, dar tot există riscul producerii unei inundaţii.

Peste noapte mai mulţi angajaţi ai primăriei au monitorizat cursul râului al cărui debit este acum extrem de scăzut iar acum folosesc de excavator pentru a ajuta apa să se scurgă.

Citește și
incident
IMAGINI ŞOCANTE! Momentul în care o femeie este strivită de o bucată de gheaţă, în centrul oraşului

Sloiul de gheaţă de pe râul Rebra s-a format în ultimele zile, după ce în zonă temperaturile au coborât până la - 15 grade Celsius.

Localnic: „Niciodată, niciodată pe timpul ăsta, patru zile de îngheţ şi s-a oprit aici 'zaiu', minus 15 grade au fost. De două trei ori pe ani îngheaţă şi aici la punte avem probleme."

Primarul comunei Rebra este îngrijorat de faptul că din amonte s-a desprins un alt zăpor şi se teme că acesta va provoca inundaţii

Ştefan Danci, primar Rebra: „Gheaţa este lipită de fundul râului şi nu are putere apa de sus să o ducă. Vine şi se blochează tot aici. Acum problema mare este al doilea care vine acum şi este pe drum deja să nu ne facă probleme mai mari, se blochează şi o ia în gospodarii unde nivelul albiei este mai jos.”

Cei de la staţie de tratare a apei spun că situaţia se repeta de fiecare dată când temeperaturile scad foarte mult .

Angajat al stației de tratare a apei: „E foarte periculoasă, se poate bloca la priza de captare şi rămâne oraşul fără apă(n.r - Năsăud). De câţiva ani, ne afectează că trebuie să fim zi cu noapte 24 /24, dacă se înfundă priza de captare e mai periculos."

Până acum pirotehniştii au încercat de şase ori să distrugă bucată imensă de gheaţă, iar în zilele următoare o vor lua de la capăt.

Csilog Ioan, ISU BN: „Am fost solicitaţi să intervenim la un zăpor de gheaţă format pe râul Rebra, încă nu am reuşit să pornim acest zapor dar încercăm să lucrăm şi să sperăm că acest zapor va porni."

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult