Modifica setarile cookie
Toate categoriile

16 turiști blocați în telegondole, la 60 de metri înălțime. FILMUL operațiunii de salvare complicate

Your browser doesn't support HTML5 video.

16 turiști, printre care și un copil, au rămas, luni seară, blocați în telegondola din Piatra Neamț, la mare înălțime. Salvatorii au avut nevoie de trei ore pentru a-i aduce cu bine, la sol.

Incidentul vine la scurtă vreme după alte două produse la telecabina Dealul Cetății, din Hunedoara.

Şase telegondole au rămas, luni seară, la 60 de metri distanţă de sol. Cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au venit cu echipajele de ambulanţă şi scara mobilă.

Orele s-au scurs cu greu pentru cei blocaţi, care făceau de sus semne disperate cu telefoanele mobile. Iniţial, salvatorii au reuşit să tragă manual instalaţia, iar prima cabină, cea mai apropiată, a fost întoarsă la punctul de plecare.

Adrian Rotaru, de la ISU Neamţ, anunța: "S-a evacuat o persoană manual de la stâlpul 2 de plecare. În acest moment se intervine pentru evacuarea a 3 adulţi şi un copil."

Citește și
blocati telecabina
19 persoane, între care 8 copii, au rămas blocate în telecabina de la Cetatea Devei

Apoi, toate forţele s-au mobilizat pentru salvarea celorlalte persoane aflate încă în celelalte cinci telegondole suspendate.

Planul pompierilor era să ridice nacela cât mai aproape de gondole, urmând ca un alpinist să coboare până la nacelă persoanele surprinse.

La sol, rudele celor blocaţi la înălţime încercau să afle ce se întâmplă cu ei.

”Sus e feciorul meu, care e în concediu, şi un coleg de-al lui, tot de la Bucureşt, cu soţia şi un copil mic de 3 luni. Sunt speriați, cum să nu fie", spune un localnic.

Între timp, mecanicii au reuşit să pornească instalaţia cu un motor auxiliar şi toate telegondelele au fost aduse la baza de plecare. Când au ajuns cu picioarele pe pământ, oamenii au răsuflat uşuraţi:

Autorităţile spun că telegondola dată în folosinţă de 11 ani are toate avizele la zi. Ancheta a stabilit că incidentul s-a produs din cauză că s-a rupt un ax de susţinere al instalaţiei.

Şi la Dealul Cetăţii, în judeţul Hunedoara, instalaţia pe cablu s-a defectat de două ori într-o săptămână, iar 29 turişti, printre care 10 copii, au rămas blocaţi până când au fost aduşi la sol.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult