Modifica setarile cookie
Toate categoriile

La doar 25 de ani, a construit alături de o armată de studenți trei case pentru copiii nevoiași. ”Oamenii vor să facă bine”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Case pentru oamenii sărmani. Acesta este proiectul pornit de Andrei Mocanu în Moldova, cu ajutorul tinerilor voluntari. Andrei are 25 de ani și lucrează acum la cea de-a patra casă. Zilele trecute, tânărul Andrei a fost hirotonit preot.

În mijlocul satului ieșean Vlădeni, de ceva vreme e forfotă mare. Se construiește o casă.

Printre muncitori, Andrei Mocanu dă indicații. Andrei are 25 de ani și este coordonatorul activităților sociale din Ascor Iași, o organizație de studenți.

Din această funcție, strânge fonduri și construiește case pentru oamenii sărmani.

Oana Ciobanu are 5 copii și locuiește într-un apartament primit de la primărie. Prin acoperiș îi plouă în casă. Acum câteva luni, soțul a murit.

”Aici dorm toți 6 odată. Mama cu 2 copii au aici o singură sobă”.

Citește și
cross ziare
VIDEO EXLUSIV: Primul jurnal Stirile ProTV prezentat de Andreea Esca pe 1 decembrie 1995. Care erau stirile

Andrei a aflat de această poveste de la preotul din sat, a pornit o campanie de strângere de fonduri și s-a pus pe treabă.

”Astăzi, 20 martie 2020, am pus temelia celei de-a doua case”. Lucrarea e aproape gata și în curând familia Ciobanu va avea un nou acoperiș deasupra capului, iar Andrei va bifa cea de-a treia casă construită.

Andrei Mocanu: ”Asta mă motivează să mă implic în activitățile sociale foarte mult. Ajung seara acasă și pun capul pe pernă și mă gândesc ”mă, uite familia asta în seara asta doarme liniștită într-o nouă casă, fără teama că se dăramă casa pe ei”. E fascinant sentimentul. Și mă gândesc ce simt ei. Cum dorm ei, cum se simt când știu că o viață au trăit într-o casă pe care n-o poți numi casă”.

Programul lui Andrei începe dimineața la ora 5. Are o licență în Teologie și acum este student la Asistență Socială.

 

Coordonează peste 80 de voluntari

 

De câțiva ani, ajută slujitorii în altarul bisericii din curtea Mitropoliei Moldovei. Vrea să ajungă preot într-o bună zi.

După slujba din biserică își adună echipa din Ascor. Coordonează peste 80 de tineri voluntari care fac bine.

Organizează concerte și evenimente în care se strâng bani pentru nevoiași. În pandemie, n-au renunțat. Au ținut concertele online și finanțări au venit din toată lumea.

Andrei Mocanu: ”Oamenii vor să facă bine. Pentru că atunci când faci bine, cred eu și din ce am vorbit, le oferă o satisfacție aparte, o liniște sufletească”.

În fiecare dimineață, contabilul asociației raportează câți bani s-au strâns iar Andrei hotărăște cum îi împarte.

”Am găsit două familii, dar o să mergem pe o familie, o bunică care are grijă de 2 nepoțele. Tatăl a murit, iar mama le-a abandonat”.

”Ați spus că aveți nevoie de cartofi, unde le punem?”.

Și în câteva ore este în curtea bătrânei care are grijă de nepoatele rămase fără părinți.

”Vrem să facem o altă casă pentru că fetele vor crește la un moment dat. Au teren aici, nădăjduim ca până la Paști 2021 să fie gata casa”.

”Vine o casă destul de măricică, în spate facem fosa... și teren și în spate...”.

Tot preotul Cătălin Adumitroaie i-a prezentat și acest caz. Pentru a vedea casa în picioare, Andrei are nevoie de 25.000 de euro. E convins că o să reușească.

Cătălin Adumitroaie, preot: ”Îmi place, e muncitor, transparent, îi place să muncească, e pe drumuri tot timpul”.

Cristiana Popa: ”Tot timpul e agitat. Să facă, să fie, să se intereseze, ne dă sarcini tuturor, după aia se interesează, ai făcut aia, n-ai făcut. Dacă trebuie să fac o cerere, peste o oră mă sună ”ai reușit să faci cererea să o depui?”. Are energie foarte multă. Nu știu de unde”.

Aleargă toată ziua. Este și angajat pe postul de referent cultural la Mitropolie.

Echipa sa de voluntari merge zilnic prin penitenciare și oferă consiliere deținuților, în căminele de bătrâni unde au tot felul de activități, prin spitale, unde e nevoie.

În fiecare an oferă mii de daruri copiilor sărmani când Andrei își ia în serios rolul de Moș Crăciun. Seara, târziu, ajunge acasă.

”- Ce faci? - Bine. Aici e casa noastră, poftim înăuntru”.

Cu Magda s-a căsătorit acum o lună. Și ea e studentă.

”Reporter: Însurat cum e? Andrei Mocanu: Un sentiment nou. Îl experimentez încă, nu știu exact cum e, dar e frumos, adică vin acasă și știu că mă așteaptă cineva”.

Locuiesc într-un cămin studențesc. Pe noptieră sunt plicurile în care cândva au fost bani din donații. Pe ele sunt trecute numele donatorilor. Andrei le păstrează și îi pomenește în rugăciuni.

”Mama pleacă duminică în Germania și cu tata. Azi am aflat. Pleacă duminică și vin de Crăciun au zis înapoi”.

 

A trăit drama copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate

 

Părinții lui Andrei locuiesc la vreo 40 de kilometri de Iași într-un sat. Au deja bagajele făcute pentru Germania.

”- Cum de plecați duminică? - Ni s-a oferit un post în Germania. - Știți că trebuia să îmi ziceți. - Normal, trebuia să plecăm”.

”Mă doare și mă opun acestei plecări. Când eram mic plângeam și sufeream foarte mult. În clasa a 8-a mama pleca în fiecare vară și stăteam cu bunicii acasă. Plecatul în afară ne afectează pe noi, copiii. Când veneam și eu în vacanță, ei plecau. Și așa a fost din clasa a 8-a până acum. E la fel. Și se simte lucrul ăsta”.

”Eu nu-s de acord. Plecăm din cauză că noi suntem învățați să muncim”.

Andrei a trăit drama a mii de copii care au crescut fără părinții plecați la muncă peste graniță.

Poate de aici îi vine și energia și dorința de a ajuta sărmanii, familiile cu probleme. În timp ce părinții săi muncesc pentru a mai construi ceva prin casă, el construiește case pentru alții.

”David și Mihăiță, ce faceți? Luați un ursuleț”.

În satul Pleșani din Botoșani a ridicat această casă în doar câteva luni. La începutul lui septembrie o familie cu 5 copii s-a mutat aici.

”Aici e dormitorul părinților. Mihai, tatăl, e plecat în Belgia”.

Părintele Nicodim este duhvnicul lui Andrei. Îl vede zilnic cât suflet pune în poveștile pentru care se zbate.

Nicodim Petre, Arhimandrit: ”E neliniștit. Are neliniștea cea bună. Se mișcă, nu se mulțumește cu puțin. Slavă lui Dumnezeu că poate și a avut capacitatea de a antrena un număr mare de studenți. Oamenii nu pot face echipă, e și o chestiune de educație, din cauza egoismului. Mă gândesc prea mult la mine și prea puțin la aproape, să realizez ceva și acuma, eu”.

Până cum, Andrei cu voluntarii lui au ridicat 3 case, o alta este pe cale să fie gata. Și povestea merge mai departe. Are toată viața în față.

La doar 25 de ani, s-a pus în slujba binelui, a reușit să adune în jurul lui o armată de tineri cu credință că doar împreună, uniți pot să construiască și să aducă alinare în jur.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult