Istoricul Matei Cazacu: "De peste 80 de ani, românilor le lipseşte frumuseţea feminină la cârma statului"
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
„Cred că această peliculă are o valoare terapeutică pentru români”, spune istoricul Matei Cazacu, doctor în istorie la Sorbona, consultant istoric al documentarului „Maria - Inima României”. „De peste 80 de ani, românii suferă de o frustrare teribilă – lipsa frumuseţii feminine la cârma statului. Noi, cei născuţi în jurul celui de-al Doilea Război Mondial, am cunoscut femeia-comisar Ana Pauker şi servitoarea îmburghezită Elena Ceauşescu. Înainte, regina Elena nu surâdea aproape niciodată şi avea foarte puţină charismă, iar Regele Carol al II-lea îşi ascundea amanta. Prin urmare, de la Regina Maria nu s-a mai văzut la cârma statului o femeie aşa de frumoasă”.
„Pe de altă parte, un exemplu de curaj”, spune istoricul român stabilit în Franţa. „A fost acela catalizator şi persoana de încredere de care avea nevoie Regele Ferdinand, dar şi clasa politică românească, pentru a se lansa în aventura Primului Război Mondial.
„Situaţia României la conferinţa de pace de la Paris era foarte grea, deoarece premierul Brătianu reuşise să irite marii conducători politici. Toate negocierile ajunseseră într-un impas. În acel moment, ambasadorul Franţei în România, contele de Saint-Aulaire, a avut ideea să fie trimisă Regina Maria la Paris”, spune Matei Cazacu. „Regina a dat un chip României la Paris, într-o lume sumbră era o apariţie de vis, care nu se sfia să cumpere rochii spledide doar pentru a obţine recunoaşterea Unirii”.
Pentru prima dată în istorie, povestea celei mai iubite regine a României, Regina Maria, a prins viaţă în culori, iar vocea ei poate fi auzită aşa cum suna ea în anii 1900, fără deformările timpului. Documentarul „Maria - Inima României”, produs de John Florescu, pe care toţi românii îl pot urmări sâmbătă, de la ora 18.00 la ProTV, redă fascinanta lume de dinainte şi după Marea Unire de la 1918.
Sursa: Pro TV
Etichete: documentar , unire , regina maria , john florescu
Dată publicare: 01-12-2018 12:11