Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fasolea e marea vedetă din farfurii, de Ziua Națională a României. Cât a ajuns să coste un kilogram

Your browser doesn't support HTML5 video.

A devenit deja o tradiție ca fasolea cu ciolan să troneze pe mesele românilor de 1 Decembrie, așa că bucătarii ne pregătesc o adevărată poveste culinară.

La rândul lor, femeile care vor să gătească acasă au cumpărat deja cele necesare. Chiar dacă producția de fasole românească este tot mai mică de la an la an, în piețe găsim soiuri pe alese, cu bob mărunt sau mare, pestriță sau roșie.

Iarna este la ușă, așa că toată lumea poftește fasole cu ciolan, simbolul culinar al zilei naționale. Cei care nu știu rețeta, dar vor să o încerce acasă, se pot inspira fară probleme de pe internet.

În restaurantele tradiționale bucătarii învârt în oalele cu fasole, fac sarmale și sunt gata să arunce în jar batalioane de mici. Secretul unei iahnii ca la carte este că boabele să fiarbă în bună pace cu legumele călite boabele de piper și foile de dafin pentru că în final ciolanul afumat sau cârnații să desăvârșească gustul.

Nicu Țene, șeful de sală al unui restaurant: "Iahnie cu cârnați, iahnie cu ciolan, murături asortate. Am făcut o achizie mai mare decât în lunile trecute de ciolan, de fasole, de cârnați și de mititei".

Citește și
fasole mung
Ce este fasolea mung și cum trebuie consumată. Este o sursă bogată în proteine

Cu bob mare sau mic, roșie sau pestriță, găsiți pe alese fasole românească în piețe. O să dați între 10 și 17 lei pe kilogram.

Comerciant: "Cea mai bună cu ciolan e cea cu bobul mai mare, cea lată sau bot de rață cum se mai numește și pentru ciorbă asta mică, colțul porcului".

Problema este că producția de fasole este din ce în ce mai mică în fiecare an. Dacă în 2010 depășea 21.000 de tone, în 2021 aproape că s-a înjumătățit. Așa că anual cumpăram de la polonezi și egipteni. În primele 8 luni, am importat deja peste 21.000 de tone.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult