Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din județul Cluj a fost găsit mort într-o fosă septică

Your browser doesn't support HTML5 video.

Procurorii din Cluj-Napoca au emis o ordonanță pentru efectuarea autopsiei în cazul morții lui Dan Țande, unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din Transilvania, considerat "salvatorul brânzei de Năsal".

Trupul fermierului a fost transportat la Institutul de Medicină Legală și se așteaptă un raport complet care să ajute în ancheta începută pentru ucidere din culpă. Dan Țandea avea 52 de ani și a fost găsit zilele trecute fără viață într-o fosă septică de la ferma pe care o avea în Apahida.

Un procuror de la Parchetul pe lângă Tribunalul Cluj-Napoca investighează sfârșitul în împrejurări, încă neclare, al fermierului Dan Țandea. Din ferma lui din Apahida, criminaliștii au ridicat mai multe probe; cele mai multe din zona fosei septice în care cel considerat "salvatorul brânzei de Năsal" a fost găsit fără viață. Cercetările se fac pentru ucidere din culpă.

Andrei Biriș, ISU Cluj: "Bărbatul prezenta rigiditate cadaverică."

Anchetatorii care investighează moartea fermierului au de răspuns la mai multe întrebări. Nu este clar ce căuta bărbatul în zona fosei septice a fermei și nici cum niciunul dintre angajații lui nu l-a văzut acolo decât după multe ore. Se verifică și ipoteza ca fermierul să fi vrut să facă singur unele reparații. Grigore Fati, primar Apahida: "L-au găsit doar primul angajat care s-a dus la 4 jumate dimineața în fermă. Nu știu ce să mai zic, de ce s-a dus singur. Doar avea angajați."

Dan Țandea era unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din Trasilvania. Acum 11 ani a fondat Coopoerativa Agricolă Someș-Arieș în care a unit zeci de fermieri. A reușit să atragă fonduri europene și și-a dedicat viața salvării și promovării brânzei de Năsal, făcută în peștera de la Țaga, unde există o bacterie unică în Europa care dă textură, aromă și culoare unică brânzei.

Ilie Chifan, membru fondator Cooperativa Timlactagro: "În acea peșteră, din Nasal, făceau brânză de Nasal. Brânză topită, brânză, cașcaval de Năsal, mai multe feluri. După ce o fabricau în fabrică o băgau în peșteră. Și din peșteră lua acel gust, acel mucegai specific."

Dan Țandea a fost președintele cooperativei până acum câteva luni. Potrivit termene.ro, în 2020 asociația a avut o cifra de afaceri de peste 40 de milioane de lei. Țandea era însă acționar și administrator la mai multe firme. În ultima perioadă se ocupa de ferma în care a fost găsit mort.

Ioan Oprița, director cooperativă agricolă: "Ferma lui era certificată bio și furniza lapte bio către un mare procesator din România. "

Adrian Oros, ministrul demis al Agriculturii: "Avea o fermă medie, câteva sute de vaci împreună cu familia. S-a impus când a coagulat prima cooperativă importantă din Cluj. Inițial, cooperativa a avut membri doar în județul Cluj, acum are membri în județul Bistrița, Mureș, Cluj și chiar Sălaj." Dan Țandea avea doi copii care îl ajutau la administrarea fermei. Anchetatorii așteaptă acum și rezultatele necropsiei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult