Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Schimbarea culorii ochilor, o operație care te poate lăsa orb. Cât plătesc pacienții și care este avertismentul medicilor

Operația de schimbare a culorii ochilor cu un implant de iris este o procedură cosmetică tot mai râvnită. Cu toate acestea, intervenția are o rată de complicații de 92,30%.  

„Deși inițial a fost dezvoltată pentru condiții medicale precum defecte congenitale sau traumatisme ale irisului, chirurgia implantului de iris a câștigat teren în undustria estetică”, a declarat Dr. Karuna Malhotra, medic estetician, scrie Indian Express.

Potrivit unei cercetări realizate în august 2024 de o marcă de ochelari, Overnight Glasses, aceasta este una dintre cele mai „periculoase” intervenții chirurgicale.

Operația de 12.000 de dolari acre te poate face să-ți pierzi vederea

Culoarea ochilor este determinată de iris, un inel de mușchi pigmentat situat între cornee și cristalin. „Depigmentarea, cunoscută și sub numele de iridoplastie fotoablativă, este o procedură care luminează culoarea ochilor prin reducerea melaninei, pigmentul responsabil pentru culoarea pielii, a părului și a ochilor”, a declarat medicul Nita Shah.

În această tehnică, un laser este utilizat pentru depigmentarea irisului, ceea ce duce la o schimbare de culoare. Cu toate acestea, culoarea exactă care va rezulta după această depigmentare nu poate fi prezisă - unii ochi devin albăstrui, în timp ce alții devin verzui odată ce pigmentul este îndepărtat. 

Citește și
gravida
O femeie din Alba a născut nouă copii prin cezariană. Medicii recomandă maxim trei astfel de intervenții

Recuperarea durează între una și opt săptămâni și are un cost mediu de 12.000 de dolari, dar pacienții ăși asumă un risc imens pentru o simplă dorință.

Riscurile sunt imense

Implantul este destinat să fie permanent, dar poate fi îndepărtat dacă apar complicații, a declarat Dr. Malhotra. „Îndepărtarea poate fi complexă și este posibil să nu restabilească complet starea inițială a ochiului”, a declarat Dr. Malhotra.

Acesta este unul dintre motivele pentru care o tânără care își dorea ochi de culoare căprui în copilărie, a declarat: „Chirurgia sună exagerat, având în vedere riscurile și îngrijirile implicate. O parte din inspirație sau din dorință a pornit de la membrii familiei care aveau ochi care nu erau negri sau căprui intens. Ochii bunicii mele erau gri, iar verii mei aveau ochi căprui.”

„Prezintă riscuri severe, cum ar fi pierderea vederii, glaucomul, cataracta, deteriorarea corneei și inflamația cronică. Multe asociații medicale o recomandă”, a spus medicul Malhotra.

Un alt medic a fost de acord și a spus că efectele pe termen lung ale intervenției chirurgicale sunt necunoscute. „Creșterea presiunii intraoculare poate provoca glaucom și inflamații ale irisului, cunoscute sub numele de irite. Această procedură nu este aprobată de FDA”, a declarat și Dr. Ganesh.

Deși create în scopuri medicale, implanturile de iris nu sunt aprobate pentru uz cosmetic în ochii sănătoși și prezintă mai multe riscuri, a declarat Dr. Shah, și a enumerat riscurile:

- Creșterea presiunii intraoculare, care poate duce la glaucom. - Dezvoltarea cataractei (opacifierea cristalinului natural). - Deteriorarea corneei, care poate afecta vederea. - Inflamația irisului, care duce la durere, vedere încețoșată și lăcrimare excesivă.

Deși implantul poate fi îndepărtat dacă este necesar, procesul de îndepărtare prezintă riscuri.

 „În plus, permanența pigmentării nu poate fi garantată, deoarece aceasta se poate estompa în timp, ducând la modificări de culoare. Efectele acestei proceduri nu au fost studiate pe larg”, a mai spus medicul.

Pentru cei care doresc să își schimbe temporar și în siguranță culoarea ochilor, opțiunile non-chirurgicale, precum lentilele de contact colorate, reprezintă o alternativă mai bună, cu condiția să fie utilizate cu responsabilitate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult