Ritualul "morților vii", în Spania. De ce se întind credincioșii în sicrie deschise
Your browser doesn't support HTML5 video.
Oameni care s-au aflat aproape de moarte în ultimele 12 luni se întind în sicrie deschise, purtate apoi pe umeri de alți participanți la procesiune. Își arată astfel recunoștiința față de Santa Marta, considerată patroana sfântă a reînvierii.
Uneori sunt numiți "morţii vii", iar aceşti pelerini chiar au simţit răsuflarea rece a morţii, într-un moment de cumpănă al existenţei - boală, accident, ori vreo calamitate naturală din care au scăpat cu bine. Unii stau nemişcaţi, ca în transă, alţii reuşesc mai puţin să păstreze solemnitatea momentului.
Oamenii întinşi în sicrie îi aduc mulţumiri unei sfinte, mai exact Santa Marta de Ribarteme. Ar ar fi fost, după unii, sora lui Lazăr, cel pe care Iisus l-a înviat de morţi, potrivit tradiţiei creştine.
Localnic: "Mulți vin să aducă ofrande, să-i mulțumească, sau să-i ceară ceva Sfintei, pentru ei, sau apropiații lor. Gestul așeazării în sicriu este ca o ofrandă."
Mulţi dintre participanţi poartă lumânări de ceară în formă de trupuri, sau părţi ale corpului uman, care pot fi cumpărate de tarabele din apropiere.
Localnic: "Este un pelerinaj prin care oamenii își arată evlavia. Dacă au avut suferințe sau beteșuguri, îi oferă Sfintei Marta anumite părți din corp, sub forma unor lumânări de ceară: brațe, picioare, capete... Îi oferă Sfintei acele membre sau părți ale corpului care i-au făcut să sufere."
Este unul dintre rarele - dacă nu singurul - ritual de acest fel din lume. Şi atrage, anual, mii de credincioşi şi poate şi mai mulţi curioşi.
Mărturii scrise despre acest pelerinaj straniu datează de pe la 1.700, dar, probabil, originile sunt mai vechi cu câteva secole, de la începutul Evului Mediu.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!