Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Polițiștii au îngropat o afacere cu morți. Patru persoane reținute, inclusiv un medic

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pentru că nu aveau chef să meargă acasă la pacienții decedați și să constate moartea acestora, în termen de 24 de ore, cum cere legea, mai mulți medici din Capitală ar fi întocmit în avans certificate de deces.

Certificatele de deces le semnau în alb și le înmânau angajaților de la o firmă de pompe funebre. Cadrele medicale primeau și bani că să facă asta. Documentele erau completate apoi cu data, ora și cauza decesului de persoane neavizate, care se ocupau de fapt de îmbălsămare și înhumare. Peste 1.200 de certificate de deces semnate în alb au fost descoperite de polițiști la perchezițîi, iar până acum, un medic și trei angajați de la pompe funebre au fost reținuți de Polițiștii Capitalei.

Medicii ar fi semnat peste 1.200 de certificate de deces necompletate

Deși erau obligați, legal, să constate în 24 de ore decesul pacienților pe care îi aveau în evidență, cei trei medici de familie vizați de cercetări, sunt acuzați că s-ar fi înțeles cu reprezentantul unei firme de pompe funebre, și că ar fi semnat, în avans, peste 1.200 de certificate de deces necompletate.

Documentele ajungeau apoi pe mâna celor care trebuiau să se ocupe, de fapt, de îmbălsămare și înmormântare. Pentru că nu era vorba de morți suspecte, ci de bătrâni care au murit din cauze naturale și care se aflau deja în grija medicilor de familie, angajații de la pompe funebre completau ei înșiși certificatele de deces cu data, ora, locul și cauza morții.

Pe lângă faptul că nu se mai deplasau la domiciliul celui decedat, medicii erau și plătiți să-și pună parafa și semnătura pe certificatele de deces necompletate.

Citește și
ucraina
Angajat la morgă în Ucraina: “Asta nu e război! E un nenorocit de genocid! Război e când luptă armatele. Asta e exterminare”

Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne: „Polițiștii secției 5 au pus în aplicare 13 mandate de percheziție domiciliară într-un dosar de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual în formă continuată ambele, și abuz în serviciu”.

Cum s-a ajuns la acest fenomen, au explicat angajații de la pompe funebre.

Mihai Popa, angajat firmă de pompe funebre: „Dacă mori în weekend, nu e așa bine, că medicul de familie nu prea răspunde sau dau ocupat pe telefoane și spun că sunt plecați”.

Mălina Diaconu, medic de familie: „În timpul săptămânii, certificatele de deces se eliberează de către medicul de familie, în schimb, în weekend, ambulanța este solicitată sâmbăta, duminica, și se constată decesul”.

Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov: „Orice firmă de pompe funebre, din câte știu, poate avea colaborare sau poate avea medici angajați chiar medici generaliști care nu au specialitatea de medicină de familie și care pot să constate decesul și în cazul în care se constată o moarte suspectă fie pacientul nu era în evidență fie medicul suspicionează un deces suspect se contactează serviciul de medicină legală”.

În acest dosar, un medic, un îmbălsămător și doi complici, au fost reținuți de polițiști.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult