Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pasiunea ascunsă pe care o avea „Brancardierul morții". Cum a ajuns Grigore Bota să comită 11 crime teribile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cel mai periculos criminal în serie din România, în viață, este de vineri un om liber. Grigore Bota, acuzat că a ucis 11 oameni, în Baia Mare, în anul 2000, a fost eliberat din penitenciar, deși inițial primise o condamnare pe viață.

Tribunalul din Maramureș i-a aprobat cererea de reducere a pedepsei, la 25 ani de închisoare, chiar dacă înainte o instanță inferioară a respins-o pe motiv că ar putea recidiva. Atenție, urmează imagini și detalii, care vă pot afecta emoțional.

Cunoscut drept „Brancardierul morții” și, în același timp - supranumit „Ucigașul de boschetari”, Grigore Bota a ieșit din penitenciarul din Baia Mare cu două bagaje mari în mână. Un vechi prieten l-a așteptat la poartă...

Bota, care acum are 65 de ani, nu a vrut să discute cu jurnaliștii și s-a urcat grăbit în mașina cu care venise amicul său, care a încercat să fie ... spiritual: „Căutați-l pe Dumnezeu și atunci veți găsi multe”.

Fost cofetar-patiser și ulterior brancardier la o policlinică, Bota a fost arestat în anul 2000, după ce mai multe cadavre au fost descoperite pe marginea râului Săsar și în apropierea Gării din Baia Mare. Doi ani mai târziu, a fost condamnat la 99 de ani de închisoare pentru trei crime.

Citește și
bebelus
Pățania unui criminal malefic, ucigaș de copii, în închisoare. I-a fost lăsată o urmă de pantof pe frunte

Sentința Penală nr. 42 din 27 februarie 2002: „Inculpatul, persoană cu atracție sexuală spre persoane de același sex (...) căutându-și parteneri în rândul persoanelor fără locuință (...) a ucis prin lovituri aplicate cu pietre un număr de trei persoane, care nu au acceptat să întrețină cu el relații sexuale nefirești”)

Anchetatori au susținut însă că Bota ar fi ucis cel puțin 11 persoane. O a douăsprezecea victimă a reușit să scape cu viață. Marian Baroian a participat la zece dintre anchete.

Marian Baroian, fost polițist: „Prima oară când mi-am dat seama că trebuie să fie un criminal în serie a fost în momentul în care a apărut a cincea victimă. Toate aveau ceva în comun: victimele erau lovite la cap și aveau pantalonii descheiați. Surprindea victimele în timp ce erau adormite ori culcate pe bancă.”

Polițiștii care au anchetat crimele spun că Bota devenea agresiv când îi erau refuzate avansurile.

Sentința Penală nr. 42 din 27 februarie 2002: „Inculpatul își căuta parteneri sexuali în rândul categoriei de persoane din care făceau parte și victimele, categorie față de care avea, în același timp, și o mare aversiune, ceea ce explică reacțiile sale violente în momentul în care era refuzat.”

Grigore Bota le-a declarat anchetatorilor că obișnuia să întreţină relații intime cu alți bărbați încă din tinerețe, iar în cazierul lui s-a descoperit că în perioada regimului comunist a fost arestat pentru „relații sexuale considerate la acea vreme nefirești”.

Seria crimelor pe care le-a comis a fost declanșată și de frustrări determinate de absența relaților sexuale cu soția lui.

„Brancardierul morții” și-a recunoscut crimele când a fost anchetat, dar în fața judecătorilor și-a schimbat atitudinea.

Grigore Bota, fost condamnat pentru omor: „În toate atentatele în care am fost angrenat și care s-au soldat cu decesul victimelor, m-am aflat în stare de ebrietate și nici măcar nu am realizat ce s-a întâmplat. N-aș fi recurs la acte de violență dacă victimele nu ar fi ripostat prin insultele ce mi-au fost aduse. Duminică de duminică obișnuiam să merg la biserică și numai necuratul m-a împins la asemenea lucruri.”

Grigore Bota a început să solicite să fie eliberat condiționat, după ce a executat 20 de ani din pedeapsă și a făcut mai multe cereri.

Anul trecut, de exemplu, una dintre ele i-a fost respinsă, pe motiv că este încă un pericol pentru societate.

Hotărârea Judecătoriei Baia Mare, 2023: „Persoana condamnată nu are suficiente resorturi interioare pentru a înțelege gravitatea conduitei sale (...) impunându-se executarea în continuare a pedepsei în regim de detenție, măsură care ar fi de natură să preîntâmpine conduite similare.”

Tribunarul Maramureș este instanța care a admis cererea de înlocuire a detenției pe viață în cazul lui Grigore Bota, cu 25 de ani de închisoare pe motiv de limită de vârstă.

Marian Baroian, fost polițist: „Nu mă așteptam să îl văd așa repede eliberat, nu știu dacă se va putea reintegra social.”

Tudorel Butoi, psiholog criminalist: „Ne aflăm în faţa unui caz care terifiază opinia publică, când vezi că un făptuitor cu atâtea omoruri e eliberat. Sunt destui care au fost condamnați pentru omor și au fost puși liberi, și ce credeți că au făcut? Viol cu crimă.”

Eliberat din închisoare, Grigore Bota a mers în localitatea în care a copilărit - Suciu de Jos, în apropiere de Târgu Lăpuș.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult