Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Patru medici și 11 asistente nu au observat că au „uitat” un obiect cât o farfurie în abdomenul unei femei, în Noua Zeelandă

O femeie din Noua Zeelandă, care a suferit dureri cronice timp de 18 luni după ce a fost operată de cezariană, a fost găsită cu un instrument chirurgical de mărimea unei farfurii în abdomen.

Un retractor Alexis, sau AWR, (un dispozitiv folosit pentru a trage înapoi marginile unei răni în timpul operației - n.r.) a fost lăsat în interiorul unei mame din Noua Zeelandă după ce bebelușul ei a fost adus pe lume la spitalul orașului Auckland în 2020, scrie The Guardian.

În urma investigațiilor inițiale în acest caz, autoritățile sanitare au stabilit că în acest caz nu a fost vorba de neglijență. Însă luni, după trei ani de la eveniment și după o nouă investigație, comisarul pentru sănătate și dizabilități din Noua Zeelandă, Morag McDowell, a concluzionat că medicii au încălcat codul drepturilor pacientului.

Raportul autorităților detaliază că operația de cezariană a fost programată din cauza îngrijorărilor legate de apariția unor probleme în timpul sarcinii naturale. „Un retractor de rană Alexis (AWR) a fost lăsat în abdomenul ei după cezariană. Acest lucru a făcut ca femeia să sufere de dureri abdominale cronice până când dispozitivul a fost descoperit întâmplător la o tomografie abdominal”, se arată în raport.

Instrumentul chirugical este „de mărimea unei farfurii” și e folosit pentru a retrage incizii cu diametrul de până la 17 cm. El nu a putut fi detectat cu raze X.

Citește și
spital
Femeia operată de hernie la Târgu Jiu, fără ca nimeni să știe că e însărcinată, a fost diagnosticată doar prin palpare

Acesta a fost, în cele din urmă, îndepărtat din abdomenul femeii în 2021, la aproximativ 18 luni de la procedura inițială și după o serie de vizite la medicul de familie.În acest interval de timp, femeia a ajuns la spital din cauza durerilor pe care le avea.

În timpul operației din 2020, în sala de operație se aflau patru medici și 11 asistente. La finalul procedurii s-a făcut o verificare a instrumentelor chirurgicale, dar AWR-ul nu a fost inclus, deoarece acesta „nu intră complet în rană, deoarece jumătate din retractor trebuie să rămână în afara pacientului și astfel nu ar exista riscul de a fi reținut”, a declarat o asistentă medicală pentru comisie.

Raportul notează și că acest caz este „extrem de asemănător" cu un alt caz din cadrul aceleiași unități sanitare și recomandă ca procedurile pentru intervențiile chirurgicale să fie modificate, în așa fel încât să fie mai clare.

Într-o declarație, doctorul Mike Shepherd, directorul medical al direcției de sănătate, și-a cerut scuze pentru eroarea comisă în urmă cu trei ani. „În numele serviciului nostru de sănătate, aș dori să spun cât de rău ne pare pentru ceea ce s-a întâmplat cu pacienta. De asemenea, ne dăm seama de impactul pe care acest incident l-a avut asupra ei și asupra familiei”.

De asemenea, medicul a precizat că din motive etice și de confidențialitate nu poate să ofere detalii despre pacientă, dar a spus că aceasta este, în prezent, într-o stare bună de sănătate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult