Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Interceptare telefonică. Un soldat rus i-a spus soției că a consumat alcool ca să ucidă civili la Bucea mai ușor

În mod public, guvernul Rusiei a negat faptul că forțele sale au comis atrocități în timp ce ocupau Bucea, un sat din afara capitalei Ucrainei.  

Însă, în interceptările unor apeluri telefonice, soldații dintr-o zonă din afara Kievului au vorbit despre efectuarea unei operațiuni criminale de „curățare”, care a implicat uciderea a zeci de localnici, inclusiv copii suspectați că au ajutat Ucraina.

„Cred că înnebunesc”, i-a spus soției sale un soldat pe nume Maxim, într-un apel telefonic din 21 martie, a cărui înregistrare a fost interceptată și dezvăluită joi într-o investigație comună a Associated Press și „Frontline” a PBS, potrivit Insider.

În acest apel, soldatul a recunoscut că a consumat alcool, dar și-a asigurat soția că nu i-ar afecta capacitatea de a se apăra.

„În felul ăsta este mai ușor să împuști civili. Am ucis deja atât de mulți civili”, a spus el.

Citește și
Izium, Ucraina
Masacrul din Izium. GALERIE FOTO cu crimele făcute de soldații lui Vladimir Putin

Cel puțin 400 de oameni au fost uciși când Rusia a ocupat Bucea, situat la 20 de mile nord-est de Kiev. Corpurile lor au fost descoperite când încercarea Rusiei de a captura sediul guvernului Ucrainei a eșuat și Moscova a ordonat o retragere în primele săptămâni ale războiului.

Supraviețuitorii au declarat pentru Insider că soldații ruși s-au comportat inițial ca și cum s-ar crede eliberatori, după ce guvernul lor i-a convins că Ucraina este condusă de naziști. „Au crezut că au venit aici să ne salveze”, a spus un locuitor.

Și, la fel cum soldații ruși credeau că invazia a fost un act de eliberare, la fel credeau că toți cei care au rezistat la lupta pentru suveranitatea Ucrainei erau fasciști demni de moarte. Chiar și copiii.

Într-un apel telefonic din 14 martie, un alt soldat, pe nume Liona, i-a spus mamei sale despre un copil care a fost oprit la un punct de control rusesc. Pe telefonul băiatului, soldații au găsit informații despre „locația și logistica” forțelor ruse, potrivit AP.

„A fost împușcat pe loc”, a spus soldatul.

Un alt soldat rus, Ivan, a spus, în telefoanele pe care le-a dat între 17 și 18 martie, că soldații ocupanți „împușcă pe toată lumea, cui îi pasă cine ar putea fi: un copil, o femeie, o bătrână, un bătrân. Oricine. Cine are arme este ucis. Absolut toată lumea."

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult