Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cazul șoferului drogat. De ce susțin sindicaliștii că testele anti-drog se fac rar

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tânărul din Capitală acuzat că s-a urcat la volan băut şi drogat şi a lovit mortal un pieton într-o intersecţie a fost arestat.

Testele anti-drog au arătat că el consumase cocaină, canabis şi amfetamine, iar specialiştii spun că era imposibil să conducă maşina fără să provoace un accident.

Datele poliţiei arată că anul trecut, peste 300 de şoferi au fost depistaţi la volan sub influenţa drogurilor - de două ori mai mulţi faţă de 2017.

Alcoolul, drogurile şi viteza sunt de vină pentru tragedia produsă duminică în zori. Un tânăr de 29 de ani a fost ucis, iar şoferul care l-a lovit cu maşina, de aceeaşi vârstă, ar putea sta mulţi ani după gratii, pentru că a condus băut şi drogat. Martorii spun că şi-a continuat cursa de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.

Diana Şerban, psiholog al Agenţiei Antidrog: „Alcoolul şi canabisul sunt inhibitoare neurologice şi motorii, asta îi afectează grav condusul, iar cocaina şi amfetamina sunt potențatoare neurologice, care i-au influenţat felul în care percepe realitatea şi vede şoseaua. Nu știu cum vedea drumurile, indicatoarele.O combinaţie care îl face să nu empatizeze cu victima."

Citește și
accident, capitala, drogat, sofer, pieton
Filmul accidentului mortal, produs de un șofer drogat după ce a petrecut în club

Cazul aduce în atenţia autorităţilor un fenomen extrem de periculos. Tot mai mulţi români se droghează şi conduc. Anul trecut, de pildă, trei şoferi drogaţi au provocat accidente în care au rănit pietoni, iar numărul celor depistaţi înainte să comită o nenorocire este în creştere.

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR: „Din evidențele poliției, anul trecut au fost depistaţi 372 anul trecut.” Reporter: „Cât de des se fac testări?” Georgian Drăgan: „Se fac tot timpul."

Reprezentanţii sindicatelor din poliţie atrag atenţia că situaţia este prost gestionată.

Cosmin Andreica, președintele sindicatului EUROPOL a explicat că: „Există județe în care aceste teste se află într-un birou al unui șef, iar acel șef are program de luni până vineri, de la 08:00 la 16:00. Să nu mai vorbim de situațiile în care testele se află strict la biroul Poliției Rutiere și de faptul că mai mult de jumătate dintre județele României nu au polițiști rutieri între 22:00 și 06:00 dimineața.”

Mai mult, dealerii de droguri inventează tot timpul substanţe care nu sunt pe lista celor interzise.

Diana Şerban, psiholog al ANA: „Anul trecut, din câte îmi amintesc, au fost 3-4 modificări pe an.” Reporter: „Ce trebuie făcut? Ce vă lipseşte?” Diana Șerban: „Nu avem finanţare."

Potrivit legii, şoferii prinşi la volan sub influenţa drogurilor riscă 5 ani de puşcărie. În acest ultim caz însă pedeapsa poate fi mai mare. Şoferul este acuzat şi de ucidere din culpă şi de fugă de la locul accidentului.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult