Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De la Brad Pitt la Lil Nas X, mai mulți bărbați apelează la fuste | GALERIE FOTO

Când Brad Pitt a sosit, luna trecută, la premiera noului film „Bullet Train”, ținuta lui relaxată din in a făcut titluri pretutindeni, în toate publicațiile.

Actorul, care este cunoscut pentru roluri hipermasculine din filme precum „Fight Club” și „Once Upon a Time in Hollywood”, și-a completat ansamblul roșu-roz și maro cu o întorsătură atrăgătoare: o fustă. Ulterior, Pitt a povestit revistei Variety despre inspirația din spatele alegerii garderobei sale. „O să murim cu toții, așa că hai să o facem lată”. Pitt s-a alăturat unui număr tot mai mare de vedete fotografiate recent purtând fuste neutre din punct de vedere al genului, de la numărul pliat de sub genunchi al lui Oscar Isaac la premiera „Moon Knight” până la fusta mini roz metalizat a lui Lil Nas X. Actorul Billy Porter, starul „Schitt's Creek” Dan Levy, baschetbalistul Russell Westbrook și rapperul A$AP Rocky au îmbrățișat tendința. În afara Hollywoodului, fenomenul a luat amploare de ani de zile, potrivit lui Carl R. Friend, administratorul (și autodescris „Master Barista”) al The Skirt Café, un forum online dedicat fustelor bărbătești. Deși crede că se acordă o atenție „nejustificată” celebrităților care poartă fustă, el a salutat totuși vizibilitatea sporită. „Este ceea ce este”, a spus Friend, al cărui interes pentru fuste datează din anii 1980. „Și dacă generează o acceptare a fustelor pentru bărbați, atunci presupun că este în bine.”

Fustanele, kilt și multe altele

Deși fustele sunt acum frecvent asociate cu îmbrăcămintea pentru femei, bărbații le-au purtat în diferite momente ale istoriei. Fustanele plisate, de exemplu, pot fi văzute pe statuile antice grecești și romane, în timp ce versiuni mai contemporane au fost purtate de atunci în țări balcanice precum Albania, care le consideră un costum național. Kilturile din tartan au rămas un element de bază al mândriei naționale pentru Scoția de când au debutat în secolul al XVI-lea, deși astăzi sunt adesea rezervate pentru ocazii speciale. În multe părți ale lumii, totuși, hainele bărbătești asemănătoare fustei fac parte din garderoba de zi cu zi. Sarongul, o fustă înfășurată cu model strălucitor, este purtat de bărbați din culturile din Asia, Orientul Mijlociu, Africa și insulele Pacificului. Variațiuni ale sarong-ului, cum ar fi „sulu”, un stil înfășurat folosit atât în cadre ocazionale, cât și în cadrele formale în Fiji, și „lungi”, care este purtat în Asia de sud și de sud-est, rămân stiluri populare pentru bărbații de toate vârstele. Starul fotbalului David Beckham a fost fotografiat purtând un sarong cu model în 1998 (a fost tachinat în presă la acea vreme, deși mai târziu a spus într-un interviu: „Este un lucru pe care nu-l regret niciodată pentru că mi s-a părut grozav și l-aș purta în continuare acum."). Dar în mare parte din lumea occidentală, gusturile s-au îndepărtat de la îmbrăcămintea largă pentru bărbați în secolul al XVIII-lea, a spus Friend pentru CNN. „Încă muncim sub un dictat care provine din Revoluția Industrială – hainele lungi și mașinile de mare viteză nu se amestecă atât de bine”, a spus el, subliniind totodată impactul Revoluției Franceze, care a evidențiat gustul oamenilor din țară pentru țesături fluide, de brocart extravagante, evitate în favoarea culorilor naționaliste și a îmbrăcămintei practice, potrivite.

„Revoluția Franceză... a avut o „amuțire” dramatică a ținutei masculine în comparație cu, să zicem, Renașterea”, a adăugat Friend.

Un nou val

În ultimii ani, evoluția conversațiilor despre gen și identitate a instigat la o repulsie colectivă a ceea ce înseamnă să te îmbraci ca un bărbat. Generația Z și vedetele mileniale mai tinere, cum ar fi Harry Styles și Lil Nas X, aduc în mod regulat elemente de feminitate în garderoba lor, iar retailerii iau în seamă. Magazinele online precum ASOS, Mr Porter, Cettire și SSENSE se numără printre cele care oferă acum fuste pentru bărbați, dintre care multe nu ar fi distinse de modelele de îmbrăcăminte pentru femei dacă nu ar fi puse pe modelele masculine.

Citește și
sunt celebru
12 celebrități intră în junglă! Ei sunt cei care vor înfrunta provocările de la „Sunt celebru, scoate-mă de aici!”

Lumea modei a ajutat, de asemenea, la normalizarea fustelor masculine, designeri precum Dries Van Noten și Raf Simons trimițând modele masculine pe podiumuri, purtându-le creațiile, în ultimii ani. Un kilt gri plisat de Thom Browne a devenit unul dintre preferatele celebrităților.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult