Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cannes 2018. Festivalul va debuta în această seară. Filmul lui Terry Gilliam, disputat în instanță

Your browser doesn't support HTML5 video.

Festivalul de film de la Cannes începe marți seară, dar este umbrit de o dispută care se poartă în justiție.

O instanță din Paris trebuie să judece, în regim de urgență, dacă pelicula „Omul care l-a ucis pe Don Quixote" poate să fie prezentată sau nu la Cannes. Producătorul portughez încearcă să oprească difuzarea filmului, iar verdictul magistraților este așteptat miercuri.

Mult-aşteptatul film al britanicului Terry Gilliam ar urma să fie prezentat la încheierea festivalului de la Cannes, pe 19 mai. În aceeaşi zi, pelicula „Omul care l-a ucis pe Don Quixote" ar trebui să ajungă în cinematografe.

Doar că producătorul, portughezul Paulo Branco, care a a achiztionat drepturile în 2016, prin intermediul companiei sale de producţie, a cerut justiţiei franceze să interzică proiecţia la Cannes.

Paulo Branco, producător: „Nu are nimeni interesul ca acest film să nu fie văzut de public. Numai că munca fiecărui producător al acestui film trebuie să fie respectată, pentru că nu e doar monopolul regizorului."

Citește și
cannes
Cannes 2018. Ce filme sunt în cursa pentru Palme d'Or

Organizatorii festivalului au „denunţat" acţiunile producătorului şi se declară de partea regizorului, dar spun că vor respecta decizia instanţei.

Benjamin Sarfaty, aviocat, reprezentantul festivalului de film: „Pentru o asemenea decizie drastică, așa cum ar fi interzicerea filmului, trebuie întrunite anumite condiții legale. Noi încercăm să demonstrăm în fața instanței că aceste condiții nu sunt întrunite."

O altă parte din acest dosar a fost examinată, în apel, la Paris, la începutul lunii aprilie. Decizia în acest caz este aşteptată pe 15 iunie.

Aceste controverse prelungesc „blestemul" cu care se confruntă - de 18 ani - filmul „Omul care l-a ucis pe Don Quixote". În 2000, Terry Gilliam a fost nevoit să renunţe la filmări din cauza unor probleme de sănătate ale actorului Jean Rochefort și a unor ploi torenţiale.

Dacă nu se ştie cum se va încheia festivalul de la Cannes, în privinţa deschiderii, lucrurile sunt limpezi. Marți seara, va fi prezentat filmul „Everybody Knows", un thriler psihologic în regia iranianului Asghar Farhadi, cu Penelope Cruz și Javier Bardem în distribuţie.

Cinematografia românească va fi prezentă şi la ediţia din acest an, cu numărul 71 a Festivalului de film de la Cannes. Regizoarea de origine română Marta Bergman va participa cu primul său lungmetraj de ficţiune - coproducţie franco-belgiană, în cadrul secţiunii paralele ACID.

În timp ce scurtmetrajul „Albastru şi roşu, în proporţii egale'', realizat de Georgiana Moldoveanu, este prezent în selecţia oficială Cinefondation.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult