Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cannes 2018. Actrița care a dezvăluit că a fost agresată sexual de Weinstein

Your browser doesn't support HTML5 video.

Festivalul de la Cannes s-a încheiat cu o gală în care discursurile au pus în umbră premiile.

Trofeul Palme d'Or a fost obţinut de o peliculă japoneză , în timp ce americanul Spike Lee, care era considerat favorit, a luat Marele Premiu, considerat al doilea că importanţă. Însă actriţa Asia Argento i-a pus pe toţi în umbră vorbind pe scenă despre faptul că Harvey Weinstein a violat-o la 21 de ani, chiar la Cannes.

Hirokazu Kore-eda a luat cel mai râvnit premiu al festivalului cu "Shoplifters", o poveste emoţionantă despre o familie de hoţi mărunţi care iau acasă un copil găsit pe stradă. Este primul Palme d'Or pentru cinematografia niponă din ultimii 21 de ani.

La rândul său, americanul Spike Lee a primit Marele Premiu pentru "BlacKkKlansman", povestea adevărată a unui poliţist afro-american care reuşeşte să se infiltreze în Ku Klux Klan. Spike Lee a asociat explicit povestea din anii 70 cu naţionalismul alb din era Trump.

Deşi s-a speculat că juriul majoritar feminim condus de Cate Blanchett ar putea da Palme d'Orul unei femei, pentru a doua oară în istorie, doar al treilea premiu ca importanţă, numit Premiul Juriului, a fost decernat unei regizoare: libanezei Nadine Labaki, pentru "Capernaum".

Citește și
Whitney Houston
Whitney Houston a fost abuzată sexual în copilărie. Dezvăluiri într-un nou documentar

Polonezul Pawel Pawlikowski, laureat al unui premiu Oscar în 2015, a luat premiul pentru regie cu pelicula "Cold War". Critic vehement al guvernului conservator al Poloniei, el a declarat că premiul e una dintre puţinele veşti bune pentru ţara lui.

Însă nu despre câştigători se va vorbi probabil cel mai mult. Actriţa italiană Asia Argento a reamintit de la microfon că Harvey Weinstein a violat-o în 1997 chiar la Cannes.

Asia Argento, actriţă: "Acest festival era terenul lui de vânătoare. Şi chiar în această seară, printre dumneavoastră sunt unii care trebuie să dea socoteală pentru un comportament care nu-şi are locul în această industrie, în nicio industrie şi la niciun loc de muncă. Ştiţi cine sunteţi. Dar, mai important, noi ştim cine sunteţi şi nu vă vom permite să mai scăpaţi basma curată."

De altfel, această ediţie a fost marcată de protestul femeilor din cinematografie. 82 de actriţe, producătoare şi regizoare au defilat în tăcere şi ţinându-se la braţ pe covorul roşu, pentru a atrage atenţia asupra discriminării din lumea filmului. Două zile mai târziu, organizatorii au făcut o promisiune scrisă de a încuraja diversitatea în următorii ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult