Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bolile care s-au răspândit în familia regală britanică. Ce afecțiuni au avut regii și prinții Regatului Unit

Membrii familiei regale păstrează, de regulă, tăcerea cu privire la problemele lor de sănătate. Regele Charles a ales însă o altfel de abordare și a recunoscut în spațiul public că suferă de cancer.  

Monarhul britanic în vârstă de 75 de ani a ales să „împărtășească diagnosticul său pentru a preveni speculațiile”, dar și pentrua-i încuraja pe oameni să meargă la medic.

Regele Charles nu este însă primul membru al familiei regale care a fost diagnosticat cu o afecțiune gravă la o vârstă mai înaintată. Suveranul a început un tratament după ce a fost diagnosticat cu cancer - monarhul retrăgându-se de la îndatoririle publice la sfatul medicilor.

Regina Elisabeta a II-a. Mama regelui, regina Elisabeta a II-a, nu și-a dezvăluit niciodată problemele de sănătate. În schimb, în februarie 2022, suverana a fost diagnosticată cu Covid-19. Au existat însă îngrijorări cu privire la sănătatea reginei, mai ales în ceea ce privește mobilitatea acesteia. În anul în care a murit, regina a lipsit de la deschiderea oficială a Parlamentului. Cu doar o zi înainte să moară, regina i-a cerut ultimului său premier, Liz Truss, să formeze Guvernul în numele ei. Momentul întâlnirii a fost suprins, iar regina a apărut în imagini vizibil slăbită. De asemenea, este pentru prima oară când regina a găzduit un prim-ministru la Castelul Balmoral.

Citește și
Regele Charles al III-lea a fost externat
Cine preia atribuțiile regelui Charles al III-lea. Membri familiei regale care vor interveni în absenţa regelui

În octombrie 2021, regina a petrecut o noapte la Spitalul King Edward VII din centrul Londrei, după ce a anulat o vizită în Irlanda de Nord. Nu a fost însă clar motivul pentru care se afla în spital. Palatul Buckingham a declarat că a fost internată pentru „investigații preliminare”. Regina s-a întors la Castelul Windsor o zi mai târziu, aceasta fiind prima ei spitalizare peste noapte în opt ani. În 2013, regina a ajuns la spital din cauza gastroenteritei, conform SkyNews.

Prințul Philip. Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a și tatăl regelui, a murit la vârsta de 99 de ani în aprilie 2021.Cu o lună mai devreme, el a avut o „procedură de succes" pentru o afecțiune cardiacă preexistentă.

În 2012 a ratat Jubileul de Diamant al reginei, fiind internat în spital cu o infecție la vezica urinară.

În 2011, ducele de Edinburgh a fost dus de urgență la spital cu elicopterul de la Sandringha, din cauza unor dureri în piept. A fost tratat pentru o arteră coronară blocată și a fost supus unei proceduri minim invazive de stent coronarian.

Cu doi ani mai devreme, prințul Philip a fost implicat într-un accident de mașină, când vehiculul său a fost lovit o mașină. Prințul nu a fost rănit, dar a fost consultat de un medic ca măsură de precauție.

Prințesa Margareta. Sora reginei a suferit mai multe accidente vasculare cerebrale în anii dinaintea morții sale (2002).În 1999, în timpul unui AVC pe care l-a făcut în baie, prințesa Margareta și-a ars picioarele cu apă fierbinte. În anii următori prințesa a fost surprinsă în scaunul cu rotile.

Regina Mamă. Mama reginei Elisabeta a II-a, care a murit la 101 ani în 2002, a suferit de ulcer varicos și s-a confruntat cu probleme la șolduri, ceea ce i-a îngreunat mobilitatea.

Regele George al VI-lea. În 1951, regelui George al VI-lea, tatăl reginei Elisabeta a II-a, i s-a extirpat o parte din plămânul stâng.Acesta a murit un an mai târziu, când s-a aflat că suferea de cancer pulmonar.Regele George al VI-lea era un fumător înrăit și, ca urmare, dezvoltase o boală vasculară periferică care îi provoca claudicație intermitentă - ceea ce înseamnă că avea dureri de mușchi din cauza lipsei de oxigen.

Eduard al VIII-lea. Fratele regelui George al VI-lea și unchiul reginei Elisabeta a II-a, a fost rege până la abdicarea sa în ianuarie 1936. La fel ca fratele său, a fost un fumător înrăit și a murit în 1972, având diagnosticul de cancer la gât.

Sarah, ducesă de York. Fosta soție a prințului Andrew a fost diagnosticată cu cancer de piele în ianuarie 2024 - la doar șase luni după ce a fost tratată pentru cancer de sân. Un purtător de cuvânt al ducesei, în vârstă de 64 de ani, a declarat că aceasta a rămas „bine dispusă" în ciuda diagnosticului.

Kate, prințesă de Wales. În ianuarie, prințesa de Wales a suferit o intervenție chirurgicală abdominală la Londra. După operație, prințesa s-a întors acasă, la Windsor, Palatul Kensington afirmând că „face progrese".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult