Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A doua zi de festivități cu ocazia Jubileului de Platină. Regina Elisabeta nu participă la slujba de la catedrala din Londra

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Marea Britanie continuă festivităţile care celebrează Jubileul de Platină al reginei Elisabeta a II-a.

În urmă cu scurt timp, la catedrala Saint Paul din Londra a început o slujba jubiliară, pentru a marca cele şapte decenii de domnie ai suveranei britanice.

Dar, invitatul de onoare nu este prezent. Porivit unui comunicat transmis de Palatul Buckingham, Regina a resimțit un „oarecare disconfort” în timpul paradei de joi şi trebuie să ia o mică pauză de la activităţile publice.

În curtea castelului Windsor, regina Elisabeta a II-a a marcat simbolic cei 70 de ani de domnie cu un momentul festiv al aprinderii torțelor. Au urmat alte mii, pe tot cuprinsul Regatului Unit, dar şi în statele din Commonwealth, în onoarea suveranei.

Rămas la Palatul Buckingham, maestru de ceremonii a fost Prințul William.

Citește și
Regina Elisabeta
Regina Elisabeta a II-a va asista la sedinta consiliului de ministri pentru prima data dupa un secol

La finalul unei zile festive, clădirile simbolice din Londra au fost luminate în culori strălucitoare, pentru a sărbători Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta a II-a.

Vineri, în centrul atenţiei se află Catedrala Saint Paul din Londra, care găzduiește o slujbă de mulțumire pentru Majestatea Sa, dar invitatul de onoare a decis cu părere de rău să se retragă. Potrivit unui comunicat al Palatului Buckingham, decizia suveranei de a nu participa a fost luată cu "mare reticență", după ce a luat în calcul drumul şi activitatea necesară pentru un astfel de eveniment.

Sunt însă prezenţi prințul Charles și Camilla, ducele și ducesa de Cambridge, precum și prințul Harry și soţia lui, Meghan. Prințul Andrew şi-a anulat în ultim moment participarea, fiind testat pozitiv cu Covid-19.

Regina a primit mesaje de felicitare din toată lumea.

„În numele poporului Statelor Unite, vă transmitem toate urările de bine vouă și supușilor din toată lumea, care marchează această ocazie istorică și memorabilă. Felicitări, Majestate, și vă dorim să aveți o minunată sărbătoare a Jubileului de Platină”, au transmis soții Biden.

Și președintele Klaus Iohannis a transmis felicitări Reginei, într-un mesaj postat pe rețelele sociale. "Acest moment istoric, care marchează 70 de ani pe tronul Marii Britanii, este un simbol remarcabil al loialității și angajamentului față de interesul public", a scris Iohannis.

Iar președintele Franței a vorbit despre prietenia care îi leagă pe francezi de britanici.

„Sunteți prietena noastră, un aliat foarte apropiat, un exemplu de serviciu în slujba altora. Vă sărbătorim azi și sărbătorim, cu această ocazie, prietenia adâncă și sinceră care unește țările noastre și devotamentul pe care i l-ați arătat”, a spus președintele Franței.

Festivităţile dedicate reginei vor continua sâmbătă pe hipodromul Epsom de lângă Londra, dar, potrivit presei, este puţin probabil ca suverana să fie prezentă la aceste curse de cai. Seara se va încheia cu un concert uriaş în faţa palatului Buckingham, la care sunt invitate zeci de vedete.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult