Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Ficatul gras non-alcoolic, „boala bogăției” care afectează adulții de peste 35 de ani! Cum poate fi prevenită afecțiunea

Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) este o afecțiune prin care grăsimile se acumulează în celulele hepatice într-o cantitate mai mare decât normalul, cauza nefiind consumul excesiv de alcool.

În urma studiilor efectuate de-a lungul timpului s-a constatat că NAFLD afectează 23% din populația adultă din Europa, iar statisticile pentru România sunt similare.

Până nu demult, se credea că bolile ficatului sunt asociate cu un consum excesiv de alcool sau cu inflamația virală a acestui organ. Alcoolul continuă să reprezinte o problemă importantă care produce leziuni considerabile ficatului, dar studiile au început să evidențieze și alți factori care sunt asociați cu un stil de viață nesănătos. Prin urmare, o nouă boală a fost definită și clasificată ca fiind o „boală a bogăției” - boala ficatului gras non-alcoolic. La aceasta se face referire adeseori prin abrevierea NAFLD (de la „non-alcoholic fatty liver disease”) și se referă la creșterea cantității de grăsimi din ficat produsă de alte cauze decât cele legate de alcool.

Se estimează că deja fiecare a patra persoană adultă poate fi afectată de această boală. La nivel mondial, se estimează că până la un miliard de persoane trăiesc cu NAFLD.

Ficatul gras non-alcoolic poate fi gestionat combinând stilul de viață sănătos și medicația

Riscul de a dezvolta boala ficatului gras non-alcoolic poate fi redus prin adoptarea unui stil de viață mai sănătos. Regimul alimentar, activitatea fizică regulată și normalizarea greutății corporale sunt esențiale în îmbunătățirea sănătății generale a ficatului și a întregului organism.

Alimentația sănătoasă: O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale și alimente cu conținut scăzut de grăsimi saturate poate ajuta la pierderea în greutate și, implicit, la reducerea riscului de NAFLD. De asemenea, trebuie să evitați siropul de glucoză-fructoză care este conținut în băuturile cu conținut de zahăr și în produsele de patiserie.

Pentru a evita riscul bolii ficatului gras non-alcoolic, nutriționiștii recomandă urmarea principiilor dietei mediteraneene în prepararea meselor zilnice. Această dietă conține multe legume, produse din făină integrală și ulei de măsline.

Exercițiile fizice executate în mod regulat: Sportul poate ajuta la reducerea riscului de NAFLD prin reducerea grăsimii corporale și îmbunătățirea metabolismului glucozei. S-a dovedit că exercițiile fizice intense, precum alergatul, sunt mai benefice decât exercițiile fizice de intensitate moderată, precum plimbările.

Evitarea alcoolului: Chiar și cantitățile moderate de alcool pot agrava NAFLD, iar din acest motiv medicii recomandă ca persoanele de peste 35 de ani să evite pe cât posibil consumul de alcool.

Această conduită este recomandată și celor care au deja ficat gras non-alcoolic, însă în cazul lor, medicii pot prescrie și un tratament medicamentos.

Acest articol face parte din campania de educare privind sănătatea ficatului și a bolii ficatului gras       non-alcoolic susținută de către Sanofi.

www.4liver.ro

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult