(P) Vrei să pleci în vacanță cu un operator low cost? Iată ce trebuie să faci în cazul anulării zborului
Însă, planurile pot fi date peste cap oricând de o anulare a zborului. În ultimii 2 ani companiile aeriene au trebuit să restrângă activitatea din cauza măsurilor de restricție a călătoriilor, ceea ce înseamnă că nu au fost pregătiți de valul de turiști entuziasmați din această vară. Prin urmare, foarte multe zboruri sunt anulate sau înregistrează întârzieri. Iar companiile low cost sunt primele vizate de aceste probleme, deoarece sunt mult mai căutate de cei care vor să ajungă mai repede la destinație, având în vedere prețul mai mic al biletelor.
Nu lăsa anularea zborului să îți strice vacanțaEste normal ca anunțul de anulare a zborului unei companii aeriene să îți creeze disconfort. Până la urmă, nu este plăcut să îți începi vacanța cu o anulare și să aștepți ore întregi în aeroport. Însă, chiar dacă vei întârzia la destinație, poți să recuperezi o parte din banii cheltuiți pe bilete. Pentru zborurile anulate, fără a fi anunțate cu 24 de ore înainte, companiile aeriene sunt obligate să plătească despăgubiri. Mai mult, perioada în care aștepți o nou cursă aceasta trebuie să îți ofere mâncare, băuturi răcoritoare și acces la telefon, internet sau fax. Astfel, tu poți să termini cartea pe care ai început-i sau să termini de urmărit serialul preferat.
Ce despăgubire poți primi pentru zborul anulatRegulamentul Comisiei Europene numărul 261/ 2004 stabilește care stabilește normele privind compensările și asistența pasagerilor în cazul anulării, întârzierii zborurilor, prevede cuantumul compensației pe care pasagerii o primesc în aceste situații dar și formula de calcul. Acesta este respectat doar de companiile care pleacă sau aterizează în spațiul comunitar. Astfel:
1. Pentru o cursă mai scurtă de 1500 km poți primi
● 125 de euro dacă primești un bilet de înlocuire cu mai puțin de 2 ore înainte de zbor ● 250 de euro dacă ai primit un bilet de înlocuire cu un alt zbor în mai mult de 2 ore
2. Pentru o călătorie pe o distanță între 1500 și 3000 km poți primi
● 200 de euro dacă ai primit un bilet de înlocuire a zborului în mai puțin de 3 ore ● 400 de euro, dacă ai primit un bilet de înlocuire a zborului în mai mult de 3 ore
3. Pentru anularea unui zbor mai lung de 3000 km în interiorul UE poți primi
● 200 de euro dacă primești un bilet de zbor în mai puțin de 4 ore ● 400 de euro dacă primești un bilet de zbor în mai mult de 4 ore
4. Pentru anularea unui zbor mai lung de 3000 km în afara UE poți primi
● 300 de euro dacă primești un bilet de zbor în mai puțin de 4 ore ● 600 de euro dacă primești un bilet de zbor în mai mult de 4 ore
De asemenea, pentru mâncarea și apa cumpărată de tine în aeroport în timp ce aștepți poți să primești o restituire a sumei cheltuie. Același regulament obligă companiile aeriene să adauge cuantumul sumei cheltuite pe hotel, mâncare și apă cât ai așteptat noua cursă, pe lângă despăgubirea de maxim 600 de euro.
Cum intri în posesia despăgubirii?Din păcate, companiile aeriene vor face tot posibilul pentru a nu plăti aceste despăgubiri. Însă, poți să apelezi la companii specializate în recuperarea compensațiilor pentru zboruri întârziate și anulate, cum este Air Advisor. Juriștii acestor firme cunosc birocrația impusă de companii și știu ce trebuie să facă pentru a soluționa cauza în avantajul clientului care și-a început vacanța mai târziu. În plus, comunicarea se face online, transparent, deci nu trebuie să depui foarte mult efort pentru a intra în posesia acestor bani. Astfel, nu mai trebuie să îți faci griji pentru zboruri anulate azi și nici în viitorul apropiat, deoarece poți să fii despăgubit pentru neplăcerea creată.
Dacă pleci în vacanță este indicat să îți pui deoparte bani pentru o noapte de cazare și mâncare cumpărată în aeroport pentru a evita să dormi pe bagaje. Având în vedere că anularea zborurilor și întârzierea acestora sunt evenimente la ordinea zilei, trebuie să fii pregătit atât moral cât și financiar pentru a avea un drum cât mai plăcut, chiar dacă pentru neplăcerea de moment poți să ceri depăgubiri.