Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Strategii de combatere a gândirii negative în rândul veterinarilor

Gândirea negativă cronică la locul de muncă poate duce la mai multe probleme de sănătate mintală, inclusiv epuizare, oboseală venită din compasiune și multe altele, în cazul în care nu este tratată.

În medicina veterinară, diagnosticarea pacienților joacă un rol crucial în tratamentul eficient. A da un nume simptomelor unui animal poate fi primul pas în găsirea unei soluții. Același principiu poate fi aplicat și la abordarea propriei sănătăți mintale. Recunoașterea și înțelegerea propriilor gânduri și sentimente este primul pas în procesul de abordare a luptelor de natură psihică. Validarea a ceea ce simțiți poate ajuta la conștientizarea de sine și poate declanșa necesitatea unei intervenții pentru a promova o stare de sănătate mintală mai sănătoasă.

Alina Rusu, medic veterinar dermatolog la Joyvet – Cabinet Veterinar Sector 3, ne vorbește despre importanța concentrării asupra stării mintale în acest articol. Ea ne explică cum ne gândim adesea la atributele fizice atunci când vine vorba de oboseală, însă putem experimenta și oboseala psihică într-un mod similar. Oboseala fizică în medicina veterinară poate proveni din faptul că stai în picioare toată ziua, cari animale sau alte greutăți, sau stai mai mult pe jos cu animalele. Dar oboseala psihică poate apărea atunci când ai dificultăți în a rămâne concentrat și te simți somnoros sau epuizat pe parcursul zilei.

Dacă această oboseală psihică persistă, fără nicio măsură, poate duce la probleme mai mari, cum ar fi oboseala din compasiune sau burnout-ul. Oboseala venită din compasiune este epuizarea resimțită atunci când te gândești prea mult la suferința altora (mai ales în rândul veterinarilor ce lucrează într-o clinica veterinara non stop, față de cei ce lucrează într-o farmacie veterinara). Stresul moral poate apărea din cauza oboselii din compasiune, cu senzația că trebuie să salvezi fiecare pacient aflat în suferință, chiar dacă se ajunge la un punct în care nu se mai poate face nimic. Ca și-n medicina umană, veterinarul ce ia contact cu urgente veterinare are o rată de deces a animalelor mai mare față de controalele de rutină de la cabinetul veterinar. Acest tip de oboseală poate duce la epuizare, adică la un stres cronic legat de muncă, care duce la gânduri negative și la scăderea performanțelor profesionale.

Perfecționismul este o trăsătură comună pentru cineva care lucrează în domeniul veterinar. Acesta se caracterizează prin menținerea unor așteptări nerealiste atât de la tine însuți, cât și de la ceilalți și poate fi corelat cu niveluri crescute de anxietate și depresie.

Alte câteva distorsiuni cognitive includ:

l Gândirea polarizată: Privirea lucrurilor doar în alb sau negru sau gândirea că un lucru este ori un succes, ori un eșec, fără zone de gri sau de mijloc.

l Dramatizarea: Exagerarea unui incident.

l Catastrofizarea: Presupunerea că se va întâmpla cel mai rău rezultat posibil.

l Filtrarea: Respingerea gândurilor pozitive sau a reușitelor și concentrarea doar asupra lucrurilor negative.

l Frica de eșec: Eșecul poate face ca obiectivele să pară mai puțin realizabile, poate denatura încrederea în propriile capacități și poate cauza autosabotaj în viitor.

Combaterea gândirii distorsionate și a epuizării

Pentru a combate epuizarea, este recomandat să faci o listă cu lucrurile care te deranjează și să scrii câteva potențiale soluții. La fel ca și diagnosticarea sentimentelor, uneori, a scrie cum ne simțim poate ajuta la atenuarea stresului și poate fi primul pas în a lucra la o rezolvare și la o mentalitate mai sănătoasă.

Păstrarea unor limite sănătoase la locul de muncă poate ajuta la prevenirea stresului în viața personală. Sărbătorirea succesului și a reușitelor este foarte importantă. În cazul în care simți nevoia, ia în considerare posibilitatea de a discuta cu cineva în afara locului de muncă, fie că este vorba de un prieten, un membru al familiei, un grup de sprijin, un consilier profesional sau un terapeut. Și, cel mai important, fă-ți timp pentru îngrijirea ta.

Pe Alina Rusu o puteți contacta la 0731803803 sau vizita la cabinetul veterinar din Strada Dumitru Papazoglu 68, Sector 3. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult