Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Soluții inovative pentru drenajul apelor pe șantierele de construcții

Drenajul eficient al apei pe un șantier de construcții este o măsură esențială, cu implicații semnificative atât asupra calității lucrărilor, cât și asupra siguranței muncitorilor sau a mediului înconjurător.  

Te invităm să afli mai multe informații utile despre importanța implementării unor soluții pentru managementul apelor în astfel de perimetre!

De ce este important drenajul pe șantiere?

Apa în exces poate afecta negativ materialele de construcție, provocând coroziune, fisuri sau chiar distrugerea completă a acestora. În plus, un teren suprasaturat cu apă poate deveni instabil, crescând riscul de alunecărilor de teren. Mai mult decât atât, pe un șantier inundat este dificil de lucrat, iar acest lucru poate duce la accidente de muncă.

Dacă nu este gestionată corespunzător, apa acumulată într-o astfel de zonă poate contamina solul și pânza freatică. Aceste probleme ar putea împiedica desfășurarea activităților în condiții optime. În cazul unei posibile deteriorări a materialelor și a echipamentelor de lucru, pot fi generate costuri suplimentare nerentabile.

Optimizarea managementului apelor pluviale ajută la îmbunătățirea calității lucrărilor. Proiectul de construcție executat pe un teren stabil și uscat determină finalizarea unor structuri cu o durată de viață mai mare. Nu în ultimul rând, un sistem de drenaj eficient reduce impactul negativ al activităților de construcție asupra mediului înconjurător.

Elementele unui sistem de drenaj montat pe șantier

Un sistem de drenaj eficient pe un șantier de construcții este compus din elemente interconectate, cu un rol specific în colectarea, transportul și evacuarea apelor:

Șanțuri și rigole pluviale

rol: colectează inițial apa de pe suprafețele plane ale șantierului; dimensiuni: variază în funcție de debitul de apă și panta terenului.

Canale de scurgere

rol: transportă apa colectată din șanțuri și rigole către punctele de evacuare; montare: sunt proiectate în pantă pentru a asigura un flux gravitațional constant al apei.

Puțuri de vizitare

rol: permit accesul pentru inspectarea și întreținere elementelor de sistem; montare: în punctele de intersecție; în punctele de schimbare a direcției; la anumite distanțe.

Țevi de drenaj

rol: transportă apa colectată pe distanțe mari; diametru: se alege în funcție de valoarea debitului de apă.

Baze de colectoare

rol: colectează apa din mai multe zone ale sistemului de drenaj; dimensiuni: semnificativ mai mari decât cele ale țevilor de drenaj.

Bazine de retenție

rol: rețin temporar apa în timpul ploilor abundente, reducând astfel debitul de evacuare;

Pompe de drenaj

Rol: evacuează apa din zonele cu nivel freatic ridicat sau din bazinele de retenție. Principii de proiectare a unui sistem de drenaj

Colaborarea cu o echipă de specialiști este esențială pentru succesul etapei de proiectare a unui sistem de drenaj eficient, montat ulterior în perimetrul unui șantier de construcții. Într-o primă fază, va fi determinată cantitatea de apă ce trebuie evacuată, în funcție de suprafața șantierului, intensitatea precipitațiilor și permeabilitatea solului.

Tot în această etapă se vor alege cu atenție materialele din care sunt fabricate diferitele elemente structurale ale sistemului de drenaj. Acestea trebuie să fie rezistente la solicitările mecanice și chimice, precum și la condițiile climatice din zona în care este organizat șantierul de construcții.

Stabilirea gradelor de pantă trebuie să asigure un flux gravitațional constant al apei, fără a crea zone de stagnare. Mai mult decât atât, toate elementele din structura unui sistemului de drenaj performant trebuie amplasate prin raportare la topografia terenului pe care acestea vor funcționa.

Montarea și întreținerea sistemului de drenaj pe șantier

Implementarea proiectului

lucrările de excavare și montare a elementelor sistemului trebuie efectuate conform planului; trebuie verificată în mod regulat calitatea lucrărilor și remediate abordată prompt orice problemă.

Mentenanță și întreținere

se vor elimina periodic resturile vegetale, sedimentele și alte obstacole din șanțuri, rigole și puțurile de vizitare; conform unui calendar de verificări, se va inspecta starea elementelor principale și a celor de legătură; se va interveni la timp pentru a se putea preveni deteriorarea sistemului, din cauza unei posibile defecțiuni.

Sistemele de drenaj sunt esențiale în cadrul oricărui proiect de construcție, asigurând stabilitatea structurilor, protejând mediul înconjurător și optimizând durata de viață a construcției. Proiectarea, montarea și întreținerea cu ajutorul specialiștilor asigură succesul pe termen lung al unui astfel de proiect.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult