(P) Pregătește-ți grădina pentru primăvară: Recomandări utile
Până la sosirea temperaturilor negative, poți evalua cu atenție spațiul exterior, astfel încât să identifici eventualele lucrări de renovare.
Tot acum te poți orienta către o reamenajare a grădinii, printr-un montaj pavaj sau construirea unei rocării.
Curățarea grădinii și pregătirea soluluiFlorile și copaci ți-au încântat privirea pe toată durata verii cu bogăția lor de verdeață, iar acum îți îmbracă grădina în nuanțe calde de galben, maro și portocaliu. Deși acestea creează un peisaj superb, ele trebuie curățate și colectate, astfel încât să permită naturii din jurul casei tale să se regenereze în primăvară.
Elimină tulpinile uscate ale plantelor, pentru a promova o creștere sănătoasă a lor în noul sezon. De asemenea, copacii au nevoie de o curățare, prin eliminarea ramurilor uscate. Odată ce toate acestea sunt îndepărtate, te poți ocupa de pregătirea solului, o etapă importantă fiind adăugarea compostului.
Acesta are rolul de a îmbunătăți structura solului, prin conținutul de substanțe nutritive esențiale creșterii plantelor. În plus, compostul ajută solul să rețină mai bine apa și reduce riscul de răspândire a bolilor și a dăunătorilor.
Efectuează lucrările de renovare sau de reamenajareNu mai vrei să lași pentru primăvară lucrările de reparație necesare în grădina ta? Atunci poți începe cu evaluarea și repararea gardurilor. Acordă atenție aleilor, care pot prezenta crăpături și denivelări, ce trebuie reparate.
În cazul în care dorești un nou design al grădinii, iar vremea încă este prietenoasă, poți începe amenajarea. Toamna este perfectă pentru a construi un foișor în care să te adăpostești în zilele ploioase sau pentru a instala o pergolă.
Există anumite plante pe care ți le-ai dorit în grădină, dar cărora încă nu le-ai găsit loc? Atunci o reamenajare te ajută să reorganizezi zona ta de flori sau de legume, pentru a putea planta tot ce îți dorești.
Posibilitățile sunt nelimitate, iar dacă spațiul este limitat, optează pentru grădini verticale. Perfecte pentru cele mai mici curți, acestea creează o zonă perfectă de verdeață.
Îngrijirea gazonuluiGazonul este elementul central în multe curți, iar îngrijirea acestuia nu poate fi neglijată. Toamna este recomandată aerarea lui, pentru a permite circulația aerului și o mai bună absorbție a apei și a nutrienților. În plus, împiedică compactarea solului, care afectează creșterea sănătoasă a ierbii.
Alte lucrări necesare pentru întreținerea gazonului includ scarificarea și fertilizarea. Ambele sunt necesare pentru a preveni îmbolnăvirea ierbii și a susține creșterea ei uniformă. Peluza ta își va păstra densitatea și culoarea, fără să fie afectată de temperaturile scăzute.
Dacă încă nu ai un sistem de irigare gazon în curtea ta, este momentul să îți montezi unul. Trebuie doar să alegi un sistem performant, precum este cel de udare prin picurare, pentru a uda cu ușurință peluza, asigurându-te că apa este distribuită uniform la rădăcina ierbii și că eviți risipa.
Acordă atenție nevoilor din grădina ta în lunile de toamnă și asigură-te că acestea sunt îndeplinite, pentru a-i permite să se refacă complet și să renască într-o nouă formă, odată cu temperaturile calde ale primăverii.