Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Dulciurile copilăriei. Două rețete clasice

Fiecare dintre noi are anumite preparate care i-au marcat copilăria și, de fiecare dată când gustăm din nou aceste feluri de mâncare suntem năpădiți de amintirile frumoase ale unor vremuri în care viața era ceva mai simplă.

Vremuri în care alergam cu bucurie în casă de la joacă atunci când ne striga mama la masă.

Cele mai memorabile deserturi ale copilăriei, sunt cu siguranță, deserturile. Dintre acestea, salamul de biscuiți, ciocolata de casă sau celebrele prăjituri cu fructe ne amintesc multora de confortul mâncării de acasă. Din acest motiv, îți propunem două rețete de la Culinary.ro cu dulciurile îndrăgite ale copilăriei.

Ciocolată de casă

Ciocolata de casă este un preparat pe care mulți dintre noi și-l amintesc cu drag din bucătăriile bunicilor noastre. Din acest motiv, rețeta pe care o propune Culinary.ro păstrează ingredientele folosite odinioară pentru a prepara acest minunat desert. Va avea fix gustul copilăriei tale.

Ingrediente ciocolată de casă

400 g zahăr granulat

150 ml apă

500 g lapte praf

100 g cacao raw neîndulcită

200 g nuci tocate și prăjite alune, caju etc.

100 g unt nesărat

15 ml suc de lămâie

15 ml extract de vanilie

15 ml de extract de rom

Modalitate de preparare ciocolată de casă

Tapetați o tavă de copt de 38×25 centimetri cu hârtie de copt. Ungeți cu unt întreaga suprafață a hârtiei de copt și dați tava deoparte.

Într-un bol mare, cerneți împreună laptele praf și pudra de cacao neîndulcită. Adăugați nucile prăjite și tocate și amestecați bine.

Într-o cratiță medie, puneți apa, untul, zahărul și sucul de lămâie(sucul de lămâie previne cristalizarea zahărului în timpul preparării siropului).

Se aduce la fierbere și se fierbe timp de 2-3 minute. Se ia de pe foc și se adaugă esența de vanilie și rom.

Pont: Din acest moment trebuie să lucrați repede.

Turnați siropul fierbinte peste ingredientele uscate și amestecați energic, asigurându-vă că tot laptele praf și pudra de cacao sunt încorporate.

Turnați amestecul în tavă și întindeți-l uniform cu o spatulă. Trebuie să vă mișcați repede pentru că amestecul se va întări destul de repede.

Acoperiți tava cu folie alimentară și puneți-o la frigider pentru câteva ore, cel mai bine peste noapte.

Ciocolata va continua să se întărească în următoarele câteva zile. Tăiați-o în pătrate sau în batoane mici și serviți.

Se păstrează la frigider.

Salam de biscuiți

Salamul de biscuiți este un desert atât de simplu și, totuși, atât de decadent cu ingredientele la care avem acces în ziua de azi. Dacă în urmă cu 30 de ani era un desert făcut din necesitate și pentru că ingredientele erau disponibile, astăzi avem libertatea să creăm un salam de biscuiți demn de a fi vedetă pe masa de Crăciun sau Paște.

Ingrediente salam de biscuiți

150 de grame de ciocolată neagră (70-75% cacao)

70 de grame de unt

80 ml de lapte

4 linguri de cacao neîndulcită

100 de grame de biscuiți crocanți

50 de grame de nuci tocate mărunt

50 de grame de fistic (nesărat)

30 de grame de rahat tocat

Zahăr pudră

Un vârf de linguriță de sare

Modalitate de preparare salam de biscuiți

Se rupe ciocolata în bucăți grosiere și se pune într-un castron mare împreună cu untul. Se pune castronul deasupra unei oale cu apă fierbinte, asigurându-te că apa nu atinge fundul castronului.

Se păstrează cratița la foc mediu, asigurându-te că apa nu fierbe. Se amestecă untul și ciocolata din când în când până când se topesc complet și se omogenizează.

Între timp, se adaugă biscuiții într-o pungă și se zdrobesc în bucăți de dimensiuni mici-medii cu ajutorul unui făcăleț.

Se toacă fisticul grosier, se toacă rahatul și se macină nuca.

Se ia bolul de pe foc și se adaugă încet laptele amestecând în același timp până când se combină complet. Se adaugă, apoi, pudra de cacao și sarea și se amestecă în ciocolată.

Se adaugă biscuiții zdrobiți, nucile tocate și rahatul și se amestecă până când sunt complet acoperite de amestecul de ciocolată.

Se răstoarnă amestecul pe o hârtie de copt și se rulează. Vei vrea să pui amestecul spre capătul cel mai apropiat al hârtiei de copt pentru a-l putea rula.

Se prinde hârtia de copt de margine și se aduce peste amestec, iar de aici începem să rulăm până obținem un cilindru. După aceea, cilindrul învelit în hârtie de copt, se învelește în folie alimentară și se rulează la capete.

Se pune la frigider timp de 4-6 ore sau peste noapte. La început se întoarce de câteva ori și se rulează ușor cu mâna (altfel va fi puțin mai plat la baza pe care s-a odihnit). După ce s-a întărit, se pudrează cu zahăr pudră și se taie felii de 2 centimetri.

Dacă v-am făcut poftă, veți găsi și alte rețete delicioase de dulciuri și nu numai, pe blogul Culinary. Rețetele sunt însoțite de sfaturile autoarei și vei regăsi sute de instrucțiuni de preparare a unor rețete tradiționale românești, dar și rețete vegane, preparate din bucătăria internațională, sau tehnici gastronomice explicate pas cu pas. Autoarea blogului îndeamnă către reducerea risipei alimentare și oferă sfaturi pentru o alimentație mai curată și un comportament mai sustenabil atunci când vine vorba de modul în care ne hrănim.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult