(P) Cum se obține, la ce preț și cât este valabil un certificat energetic pentru clădiri?
El a fost introdus în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene și ne arată care este eficiența energetică a imobilului sau părții din acesta ce se supune certificării.
Detalii despre certificatul energetic și auditorii energetici atestați din cadrul Reflex Architecture SRL București, precum și serviciile oferite puteți găsi accesând site-ul www.topcertificat.ro.
Cum se obține certificatul energetic?Cei care trebuie să solicite acest document auditorilor și să îl plătească sunt (după caz) proprietarii, investitorii sau administratorii imobilului sau părții din imobil.
După vânzare, vechiul proprietar trebuie să-i înmâneze cumpărătorului certificatul de performanță în original.
Solicitantul va contacta un specialist independent sau o companie care are astfel de persoane în cadrul personalului și îi va înmâna acestuia copiile câtorva acte ale proprietății.
De exemplu, pentru apartamente este suficient un releveu al acestuia sau copie după planul apartamentului de la cadastru. Împreună cei doi (auditorul și solicitantul) vor stabili o vizită a specialistului la imobil pentru a obține informații necesare despre clădire.
Folosind atât datele din acte, cât și cele din teren, pe baza unor calcule inginerești, va fi emis certificatul energetic.
Clase energetice pentru clădiriClădirile sau părțile din clădire supuse certificării vor fi încadrate în clase energetice, ceva similar cu ce sunteți familiar de la electrocasnice. Sunt 7 astfel de clase, pornind de la A (clădirile având cea mai bună eficiență energetică) și ajungând la G.
Când este obligatoriu să se emită un certificat energetic?Acest document este obligatoriu să existe la vinderea unui imobil sau părți din acesta, la închirierea sau renovarea majoră. De asemenea, actul este necesar pentru aputea recepționa clădirile noi, precum și la imobilele vizitate frecvent de public. Neafișarea la loc vizibil și accesibil al acestui certificat pentru imobilele vizitate de public în mod frecvent poate conduce la primirea unor amenzi destul de consistente.
Prețul certificatului de performanță energeticăPrețul certificatului de performanță energetică este stabilit de către auditor după cum dorește.
Dacă optați pentru a lucra cu auditorii de gradul I din cadrul Reflex Architecture SRL București, prețurile solicitate în prezent de aceștia pornesc de la 130 lei pentru o garsonieră și ajung, de exemplu pentru un apartament cu 5 camere sau mai multe la 180 lei pentru construcțiile din București și județul Ilfov (piața lor principală de activitate).
Datorită experienței vaste (număr mare de certificate emise) și dotării moderne cu software și tehnică, documentul solicitat va putea fi emis în maxim 24 de ore de la vizitarea imobilului și primirea copiilor după actele necesare.
Valabilitatea unui certificat energeticAcest document este valabil 10 ani de la eliberare, cu condiția ca în acest interval să nu se execute lucrări de renovare majoră care să schimbe eficiența energetică a clădirii.