Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Cum se aplică erbicidul total

Buruienile se numără printre dăunătorii care pot face pagube importante în orice tip de culturi, de aceea combaterea lor este absolut necesară.

Această activitate se numește erbicidare și se realizează prin aplicarea unor substanțe speciale, denumite erbicide, care au capacitatea de-a distruge plantele nedorite.

Erbicidele care afectează doar anumite buruieni, având totodată și calitatea de a proteja plantele din cultură, se numesc erbicide selective, în timp ce substanțele care distrug orice fel de plante și buruieni fac parte din categoria erbicidelor neselective, cunoscute și ca erbicide totale.

Acestea au ca substanță activă de bază Glifosatul și se aplică atunci când se dorește eliminarea completă a vegetației de pe un teren. Având în vedere că este vorba despre substanțe foarte puternice, aplicarea erbicidelor totale se face după anumite reguli și cu măsuri de precauție, pe care le prezentăm în cele ce urmează.

Când trebuie aplicat un erbicid total  

În cazul terenurilor de cultură, erbicidarea se face fie înainte de începerea lucrărilor de semănat, fie după recoltare. Un erbicid total poate fi aplicat însă și pe marginea drumurilor și căilor ferate, în curți, pe terenurile virane sau în orice alte zone unde trebuie îndepărtată vegetația nedorită.

Substanța este absorbită de plante la nivelul frunzelor, de aceea erbicidarea trebuie făcută atunci când frunzele sunt suficient de dezvoltate, pentru ca suprafața de absorbție să fie cât mai mare. De asemenea, este important de reținut că un erbicid total nu acționează și asupra semințelor din sol, astfel că este posibil ca buruienile să reapară după o anumită perioadă.

Care sunt cantitățile necesare  

E lesne de înțeles că necesarul de soluție care trebuie administrată depinde de suprafața care necesită erbicidare. Soluția de stropire se obține amestecând erbicidul total cu apă, cel mai important fiind să se respecte concentrația necesară. De regulă, se amestecă 100-200 de mililitri de substanță cu 10 litri de apă, însă concentrația diferă de la un produs la altul. De aceea, de fiecare dată când folosești un produs nou, trebuie să citești cu atenție indicațiile de pe prospect, pentru a afla care este concentrația optimă.

Ce echipamente se folosesc  

Aplicarea erbicidului total nu necesită alte echipamente speciale în afara celor clasice, folosite pentru stropit. Alegerea echipamentului potrivit se face ținând cont de suprafața pe care trebuie administrat tratamentul. Cele mai uzuale echipamente sunt atomizorul și vermorelul, acestea fiind eficiente pe suprafețele de dimensiuni mici și medii. Sunt ideale pentru utilizarea în grădină, în livadă, în curți și pe terenurile de mici dimensiuni, însă nu pot face față pe suprafețele întinse. În acest caz, erbicidarea se face cu mijloace mecanizate sau cu ajutorul avioanelor utilitare, care pot acoperi suprafețe de mari dimensiuni.

Ce măsuri de precauție se impun  

După cum am menționat, erbicidele totale nu acționează selectiv, distrugând toate plantele cu care intră în contact. De aceea, este indicat să se aplice înainte de înființarea culturilor sau după recoltare, iar dacă pe terenul respectiv există plante care trebuie salvate, ele trebuie protejate, astfel încât soluția să nu ajungă pe frunzele lor.

Deși există numeroase controverse legate de Glifosat - principala substanță activă din erbicidele totale – nu există nicio clasificare toxicologică a erbicidelor totale, ca substanțe periculoase pentru sănătatea oamenilor. Pe ambalajele produselor se recomandă totuși să se evite contactul direct cu pielea sau cu ochii. Din această cauză, se recomandă folosirea unui echipament de protecție adecvat atunci când se administrează un astfel de tratament. Indiferent că e vorba de terenuri agricole sau cu altă destinație, erbicidele totale reprezintă soluția ideală pentru a scăpa de vegetația nedorită, iar prin administrarea corectă, rezultatele apar într-un interval de 5-7 zile. Folosirea erbicidelor totale este și o activitate mult mai puțin laborioasă decât îndepărtarea buruienilor cu mâinile goale sau cu uneltele de grădinărit, de aceea îți recomandăm să apelezi la această variantă atunci când este cazul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult