(P) Cum se alege corect un fotoliu rulant?
Alte afecțiuni în urma cărora poate fi necesară utilizarea unui scaun cu rotile sunt paralizia și distrofia musculară.
Indiferent de motivul din spatele necesității de utilizare a unui fotoliu rulant, acesta trebuie să fie ales astfel încât să asigure o mobilitate eficientă și să corespundă nevoilor utilizatorului, care sunt diferite de la o persoană la alta, în raport cu afecțiunea și trăsăturile individuale (cum ar fi greutatea corporală).
Există mai multe tipuri de fotolii rulante care se deosebesc prin caracteristici și specificații de ordin tehnic. În continuare, vor fi prezentate câteva criterii în funcție de care ar trebui să fie ales un fotoliu rulant potrivit:
Fotoliul rulant trebuie să fie ales în funcție de caracteristicile utilizatoruluiScaunul cu rotile este dispozitivul medical cu ajutorul căruia persoanele care au mobilitatea restricționată pot participa la activități sociale, iar din acest considerent se impune alegerea unui scaun care să corespundă cu nevoile individuale. Există două mari categorii de fotolii rulante:
• manuale: scaunul cu rotile manual este destinat persoanelor care pot antrena scaunul pe cont propriu sau celor care beneficiază de asistență în deplasare (scaunul este antrenat de o altă persoană). Majoritatea scaunelor cu acționare manuală sunt pliabile și pot fi depozitate sau transportate cu ușurință; • electrice: scaunul cu rotile electric este potrivit mai ales pentru persoanele care nu pot antrena singure un scaun cu rotile manual, din cauza faptului că nu dispun de suficientă forță în membrele superioare sau nu au voie să depună niciun fel de efort. Acestea asigură un nivel mai mare de independență, întrucât direcția și viteza pot fi controlate mai ușor. Ambele tipuri de scaune oferă un grad ridicat de independență utilizatorului și îi oferă acces la viața comunității, fie că antrenează scaunul pe cont propriu sau beneficiază de asistență. În magazinul TesaMedical.ro sunt disponibile atât cărucioare cu rotile cu acționare manuală, cât și cărucioare cu acționare electrică.
Scaunul cu rotile trebuie să fie confortabil și potrivit mediului de utilizareUn alt criteriu pe care trebuie să îl îndeplinească orice fotoliu rulant este cel asociat confortului. Utilizatorii trebuie să poată urca și coborî cu ușurință din scaunul cu rotile și să îl poată manevra fără a depune eforturi mari, atât în interiorul locuinței, cât și în afara acesteia, pe diferite suprafețe. În alegerea unui fotoliu rulant, se vor consulta dimensiunile (înălțimea, lățimea și adâncimea șezutului), greutatea suportată și dotările cu care este prevăzut, cum ar fi suporții detașabili pentru picioare sau vasul de toaletă. De asemenea, acesta se alege în funcție de vârsta pacientului și de afecțiunea sa. Acestea sunt câteva dintre aspectele care trebuie prioritizate în alegerea unui fotoliu rulant. Se va ține cont de modul de acționare, dimensiuni, greutate suportată și caracteristici suplimentare. La Tesa Medical, magazin de aparatură medicală, există o categorie specială pentru dispozitive de reabilitare, unde pot fi găsite nu numai fotolii rulante, ci și scutere electrice. Sursa Foto: https://www.tesamedical.ro/