(P) Cum să găsești un job în București: 5 sfaturi de la agregatorul Jooble
Galerie foto
Piața de joburi din București este extrem de diversă și furnizează multe oportunități. În momentul scrierii acestui articol, mai exact februarie 2023, capitala oferă aproape 20.000 de locuri de muncă, și asta doar pe site-urile de angajări. Bucureștiul este orașul cu cel mai mare număr de posturi vacante – echivalent cu jumătate din totalul disponibil pe țară.
Dar numărul mare de oportunități presupune și multe riscuri, sau chiar capcane ascunse. Cu cât este mai diversă oferta, cu atât este mai greu de navigat printre toate variantele de angajare. Ne-am consultat cu experții de la agregatorul de joburi Jooble, pentru a identifica cea mai bună strategie de căutare a unui job, dar și care sunt categoriile cele mai căutate pentru locuri de muncă în București cu un potențial mare de creștere profesională și financiară în viitor. În acest articol, vă oferim 5 sfaturi utile pentru găsirea unui job în București.
1. Țintește spre un job în una dintre cele mai căutate categoriiDeși nu putem ști cu siguranță cum va arăta piața forței de muncă peste 5 sau 10 ani, unele trenduri sunt deja evidente din statistica disponibilă și ne oferă o imagine destul de clară a viitorului apropiat. Astfel, acestea sunt în prezent cele mai căutate meserii, care se încadrează în următoarele categorii:
Domeniul medical – asistent medical, chirurg, manager spital, soră medicală, terapeut fizic, dentist, medic de familie. Domeniul tehnologic – dezvoltator software pentru aplicații, dezvoltator software de sistem, manager sisteme informaționale. Domeniul economic – manager operațional, manager financiar, contabil, auditor, analist cercetări de piață, specialist marketing, reprezentant vânzări 2 .Focusează-te pe locuri de muncă bine plătiteCând îți alegi jobul tău viitor, remunerarea este desigur un element foarte important. Chiar dacă ești la început de carieră și cauți doar un job entry-level, este important să ai în vedere perspectivele ulterioare de avansare spre funcții bine plătite. Acestea au fost cele mai bine plătite locuri de muncă în 2022 și salariile medii brute pentru fiecare:
Director de Marketing – 13.000 lei Pilot – 14.500 lei Dentist Ortodont – 19.600 lei Director Financiar – 20.300 lei Director Executiv – 21.700 lei Manager Bancă – 23.200 lei Avocat – 24.600 lei Doctor / Chirurg – 36.200 lei 3. Investește timp în cercetarea domeniului și a angajatorilorCine deține informația, este cu adevărat puternic. Odată ce ai identificat o serie de joburi și de angajatori care prezintă interes, e timpul să te apuci de cercetare. Pe net ai o mulțime de surse de informare în privința joburilor, a companiilor și a domeniilor. Fără să ieși din casă, poți afla despre nivelul de salarizare și beneficiile nefinanciare, reputația angajatorului și chiar despre atmosfera generală la locul de muncă. Cu cât mai multe informații vei găsi, în special în ceea ce privește aspectele negative, cu atât îți va fi mai ușor să iei o decizie informată, pe care nu o vei regreta pe viitor.
4. Pregătește o serie de întrebări pentru interviuDin păcate, mulți candidați nu realizează că în mod normal interviul pentru angajare trebuie să meargă în ambele direcții. Contractul de muncă este un contract între două părți, și fiecare parte trebuie să își aducă contribuția. Astfel, un candidat nu trebuie doar să răspundă la întrebările pe care i le pune potențialul angajator, ci să pună și el întrebări la rândul său. Mai mult decât atât, angajatorii serioși se așteaptă să primească întrebări în cadrul interviului. Trebuie să pregătești o listă de întrebări care te interesează (salariu, program, beneficii, posibilități de avansare etc.), să le memorizezi și să le pui la interviu.
5. Cere feedback de la angajațiNetworkingul este una dintre cele mai bune investiții pe care poți să le faci în cariera ta. Este foarte important să cunoști profesioniști din domeniu și să soliciți feedback din partea lor în privința anumitor joburi sau angajatori. Ei îți pot oferi o viziune reală, de la firul ierbii. În mod ideal, vei reuși să vorbești chiar și cu angajați, foști sau actuali, de la compania la care te gândești să te angajezi.
Dacă urmezi cel puțin aceste 5 sfaturi simple, îți vei mări exponențial șansele de a găsi un job bine plătit și cu un mare potențial pentru cariera ta.