Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Cum poate fi combătută tusea post-covid

Tusea este un simptom comun al COVID-19, dar unele persoane pot continua să aibă tuse chiar și după ce au fost infectate cu noul coronavirus.

Aceasta se numește tusea long covid și poate fi una dintre manifestările persistente ale bolii, cunoscută sub numele de sindromul post-COVID sau long-COVID.

Tusea post-COVID poate apărea în orice moment după infecție, chiar și după câteva luni. Poate fi uscată sau productivă, ușoară sau severă, și poate afecta serios calitatea vieții, prin disconfort, dificultate de a respira și de a realiza activități normale.

Cauza exactă a tusei long covid nu este încă înțeleasă, dar se pare că poate fi legată de inflamația persistentă a căilor respiratorii și a plămânilor după infecție. De asemenea, poate fi legată de o schimbare în modul în care mușchii respiratori funcționează după infecție.

Este important să te adresezi medicului dacă ai tuse persistentă după ce ai fost infectat cu COVID-19. Acest lucru poate ajuta la identificarea cauzei și la stabilirea unui plan de tratament adecvat.

Citește și
sirop
Producția siropului de tuse care a provocat moartea a 18 copii din Uzbekistan va fi suspendată. Decizia autorităților indiene
Tratamentul tusei post-COVID

Tratamentul depinde de cauza subiacentă și include medicamente expectorante sau pentru inhibarea tusei și medicamente antiinflamatoare cortizonice. De asemenea, poate fi necesară terapia fizică pentru a îmbunătăți funcționarea mușchilor respiratori.

Specialiștii recomandă respirația diafragmatică, un tip de respirație care antrenează nu doar pieptul, ci și abdomenul inferior: inspiră profund aerul în plămâni până când abdomenul se relaxează și diafragma coboară, ține-ți respirația 2-3 secunde și apoi expiră complet toracic și abdominal. Acest tip de respirație are efect calmant atât în cazul tusei seci, cât și în cea productivă.

Respiră pe nas nu pe gură. Astfel aerul este umezit și încălzit înainte de a ajunge în gât și piept, prevenind inflamarea suplimentară a căilor aeriene și declanșarea unei crize de tuse. Evită factorii iritanți respiratori care accentuează tusea: vorbitul mult, fumul de țigară, mirosurile puternice și aerul rece.

Tusea seacă post-COVID este cea mai frecventă. Poate fi asociată cu bronhospasm, în special la persoanele cu alergii și hipereactivitate bronșică.

În plus față de tratamentul prescris de medic, te ajută să bei ceaiuri calde îndulcite cu miere sau siropuri din plante medicinale emoliente (pătlagină, tei, flori de soc), antiinflamatoare (lemn dulce, pin, lichen de piatră) și bronhodilatatoare (fenicul, anason, podbal, ierderă). Poți folosi sirop tuse Plantusin cu eficiență confirmată clinic în tusea iritativă, spastică sau productivă, de diferite etiologii.

Tusea productivă post-COVID:

Dacă în timpul infecției ai avut tuse productivă și afectare pulmonară, timp de câteva săptămâni după aceea această formă de tuse poate persista. Pentru a ușura fluidizarea și eliminarea sputei este recomandat să te hidratezi corect cu apă, supe, compot și ceaiuri calde (de cimbrișor, ghimbir, soc).

De ajutor sunt și siropurile care asociază plante medicinale cu proprietăți expectorante (scai vânăt, ieredă, podbal, grindelia, hrean, ridiche neagră) cu uleiuri esențiale (de eucalipt, fenicul, pin, lavandă), care reduc vâscozitatea mucusului și facilitează eliminarea sa prin tuse. Un astfel de sirop este Plantusin Forte, formulă complexă cu 18 plante medicinale și 7 uleiuri esențiale, recomandat frecvent de medici de familie și pneumologi pentru combaterea tusei productive, spastice sau iritative.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult