Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) Cum îţi protejezi casa împotriva daunelor cauzate de ploi?

Dacă vrei să construiești o casă, va fi nevoie să te gândești în avans la modurile în care îi poți asigura un grad sporit de protecție.

Chiar dacă locuințele sunt menite să ne protejeze de intemperii, acest lucru nu înseamnă că ele nu au nevoie de ajutor. Iată cum îți poți ajuta casa să fie mai performantă și să îți asigure tot confortul necesar, mai ales atunci când vine vorba despre ploi și daunele cauzate de acestea.

De ce este importantă protejarea caselor împotriva daunelor cauzate de ploi?

Ploile sunt una dintre sursele prin care apa poate deteriora masiv o structură, indiferent de tipul acesteia. Privind o clădire ca un tot unitar, ploaia poate deteriora structura de acoperiș, terasele de blocuri, sau chiar fundațiile și zidurile de la ultimul nivel. Acest lucru se întâmplă în lipsa unor sisteme care să asigure protecția acoperișului și structurii. Aceste sisteme înseamnă burlane metalice, jgheaburi, tencuieli decorative de protecție și trotuare perimetrale.

Jgheaburile și burlanele - o soluție optimă de captare a apelor din precipitații

Acoperișurile caselor au în general o anumită înclinație, care permite scurgerea eficientă a apei provenite din precipitații. Totuși, în lipsa unor jgheaburi eficiente, apa s-ar prelinge pe suprafața clădirii, deteriorând aspectul acesteia și păstrând în permanență umiditatea în structura de beton.

Jgheaburile trebuie să fie foarte bine lipite, deoarece orice breșă în structura lor perimetrală poate conduce către scurgerea apei prin locuri nepermise, caz în care jgheabul poate ceda sub greutatea acumulării apei.

Mergând mai departe, jgheaburile direcționează apa spre alte structuri constructive ușoare, denumite burlane. Acestea au rolul de a direcționa apa în jos, spre baza clădirii, însă într-un mod controlat. Practic, burlanele sunt dispuse la anumite distanțe unele de celelalte, tocmai pentru a putea evacua în siguranță apa de la nivelul acoperișului, fără ca aceasta să se scurgă prin zone nepermise. Burlanele trebuie să fie direcționate cât mai jos spre clădire și mai apoi să fie dotate cu un cot care să direcționeze apa mai departe de zona de soclu, adică spre trotuarele perimetrale.

Trotuarele perimetrale

Toruarele perimetrale reprezintă betonări în jurul construcției, cu o lățime a tălpii de circa 40 cm, prin care se încearcă menținerea la distanță a apei provenite din ploi, față de construcție. Motivul este acela că apa din precipitații, atât cea direcționată de burlane cât și cea acumulată în mod natural se infiltrează cu ușurință în structura poroasă a betonului, provocând daune la nivel de erodare a materialului și de provocare a ruginirii armăturilor. În plus, mucegaiul și igrasia sunt probleme foarte importante în cazul locuințelor, drept pentru care trotuarele perimetrale sunt dispuse tocmai pentru a proteja locuința și pentru a preîntâmpina aceste situații.

Tencuielile cu rol de protecție

Tencuielile siliconice au rolul de a proteja structura din exterior spre interior, astfel încât ploaia să nu afecteze foarte tare suprafața exterioară a pereților. Acest lucru este important pentru a reduce umezeala, dar și împotriva petelor și a altor probleme care pot apărea în urma precipitațiilor.

Hidroizolațiile - o soluție potrivită de protecție împotriva apei din precipitații  

Hidroizolațiile sunt o metodă eficientă de a avea grijă de locuința ta, mai ales dacă acestea pot fi aplicate chiar și în zonele cu adevărat problematice. Hidroizolațiile pe bază de bitum, de membrane geotextil sau hidroizolațiile polimerice au proprietatea de a ține apa la distanță, astfel încât să fie evitată infiltrarea acesteia în structura locuinței.

Apa este un element natural care întreține viața, iar ploile oferă viață plantelor, însă în construcții efectul acestora poate fi devastator. Analizează și oferă-i casei tale cea mai bună protecție astfel încât în final confortul și siguranța ta să nu fie afectate de ploaie și de efectele sale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult